dilluns, 1 d’octubre de 2018

LiberPress: vint anys de gestos

Els premis celebraran 20 anys el 5 d’octubre amb reconeixements als llaços i a la figura de Carles Rahola.

Els premis LiberPress , organitzats per l’associació del mateix nom i la Diputació de Girona amb el suport de l’Ajuntament de Girona, celebraran la seva 20a edició el divendres 5 d’octubre a l’Auditori, en un acte en què es lliuraran una desena de guardons. Aquests premis, nascuts a Girona el 1999 per “donar a conèixer i promocionar el que podríem anomenar cultura de la solidaritat”, segons els seus promotors, reconeixeran com a Gest d’aquest any els llaços que s’utilitzen per donar suport a les causes més diverses –evidentment, els grocs del procés català, però també tota una àmplia gamma de colors que serveixen per denunciar altres injustícies i visualitzar malalties–, i també es recordarà la figura de Carles Rahola, assassinat pel règim franquista, amb el Memorial LiberPress 2018. Com va dir ahir a la Diputació el president de LiberPress, Carles McCragh, en la seva 20a edició aquests premis de vocació internacional han volgut remarcar el seu origen gironí tant amb el record a Rahola com amb el premi LiberPress Camins, que es lliurarà a la cuinera Montserrat Fontané, mare dels germans Roca, perquè “des de molt petita ha treballat i continua fent-ho i ha obert, amb senzillesa, grans camins per a la gastronomia”, en paraules de McCragh, que va estar acompanyat en la presentació dels guardons pel president de la Diputació, Miquel Noguer. “Els LiberPress representen un sentiment noble i per això la Diputació ha de ser-hi”, va dir Noguer sobre la implicació de la institució que encapçala en aquests guardons, als quals aquest any ha incrementat el seu suport econòmic.
Almudena Grandes
El palmarès dels LiberPress 2018 és tan ampli com divers: el premi LiberPress, el més antic i destacat de tots, es lliurarà al dibuixant i caricaturista nord-americà Peter Kuper, “per la seva superba trajectòria artística i humana”. Kuper, que ha treballat per a The New York Times, Newsweek, Time i Mad Magazine, “ha retratat i denunciat la insolidaritat, l’autoritarisme i molts aspectes de la deshumanització de la nostra societat”. A més, Kuper és l’autor d’un dels dos cartells de l’edició d’aquest any. L’altre, el de la boca formada per dos ocells vermells, és obra del dibuixant basc Eneko, que l’any passat va ser acomiadat del diari 20 Minutos per un dibuix en què la Marca España es representava amb el cap d’un toro d’Osborne en què una de les banyes havia estat substituïda per un braç colpejador.
El premi LiberPress Cinema es lliurarà a la directora, productora i guionista de cinema documental Silvia Venegas, autora de Boxing for Freedom o Nuestra vida como niños refugiados en Europa.
Montserrat Fontané.
El LiberPress Catalunya ha estat concedit a Metges sense Fronteres i el LiberPress Associacions, a la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia . El LiberPress Cançó serà per a Marina Rossell, el LiberPress Literatura, per a Almudena Grandes i el LiVerdPress, per a Carlos Magdalena, conegut com “el messies de les plantes” per haver salvat moltes espècies agrícoles en risc d’extinció. A més, en l’acte dels premis hi cantaran membres del col·lectiu Música per la Llibertat , de diverses localitats del Bages.
Xavier Castillón, publicat en el Punt-Avui 26.09.2018
Diari de Girona:
https://www.diaridegirona.cat/cultura/2018/09/26/dibuixant-nord-america-peter-kuper/937181.html

* La Llibreria 22 i en Guillem Terribas i col·laboren.