dilluns, 1 d’octubre de 2018

Girocòmic premia en Jap

 La fira del còmic, el ‘manga’ i l’entreteniment de Girona celebrarà la seva tercera edició del 12 al 14 d’octubre amb un centenar d’activitats per a tots els públics.
Àlex Freire i Carles Ribas, amb alguns dels "personatges" que participaran al Girocòmic 2018

El ninotaire gironí Joan Antoni Poch (Jap), que durant gairebé tres dècades i fins la seva recent jubilació ha dibuixat La punxa d’en Jap en aquest diari, rebrà el divendres 12 d’octubre el premi Girocòmic 2018 a la trajectòria professional, durant la primera jornada de la tercera edició de la fira del còmic, el manga i l’entreteniment de Girona, que tindrà lloc durant el llarg cap de setmana del 12 al 14 d’octubre a les carpes de Fira de Girona a la Devesa. L’altre premi de la fira, el concedit al millor autor d’aquesta edició, serà per a Carlos Pacheco.
La fira organitzada per Incatis amb el suport de Panini i coordinada per Aleix Freire, es va presentar ahir al migdia a la biblioteca Carles Rahola de Girona, “un lloc ideal per presentar una fira com la nostra, ja que té un catàleg importantíssim de còmic”, segons Freire, que va estar acompanyat pel regidor de Cultura, Carles Ribas, i per una sèrie de personatges fantàstics que convidaven els usuaris de la biblioteca a entrar a l’auditori on va tenir lloc l’acte de presentació.
Girocòmic creix aquest any en superfície fins arribar a uns 6.000 metres quadrats. Hi ha també més expositors, prop de noranta entre col·lectius, escoles, botigues, llibreries, editorials, gimnasos, establiments especialitzats i associacions. A més, s’han programat un centenar d’activitats: una vintena de conferències, més de 25 autors signant, 15 tallers, 20 actuacions de màgia, arts marcials i grups de dance cover idols, el Concurs de Cosplay, una desena d’activitats infantils, 15 projeccions i quatre exposicions, com ara Gols de tinta, una mostra dirigida per Kap i Jordi Riera sobre com el còmic ha estat vinculat al futbol des dels seus inicis. Les altres exposicions són Bernet, fos a negreDead Inside, i Per un pilot i un paper: una retrospectiva de ‘Cuatroriano’, de l’artista resident a Girona Jaime Rodríguez .
A més, com que aquest any les obres que s’estan fent al Palau de Fires no permeten organitzar el Firatast, que coincidia en dates i es complementava amb Girocòmic, aquesta fira estrenarà una nova zona de restauració pròpia, dedicada a la gastronomia oriental, i una aula de te. Degut a l’èxit de l’edició anterior, aquest any s’amplien les àrees de jocs de taula i de videojocs, i es dona també més importància i centralitat dins de la fira a l’espai infantil, en què col·labora Abacus. L’entrada d’un dia costa 6 euros i l’abonament per als tres dies, 10 euros. Els menors de 16 anys i els majors de 65 paguen 4 euros i l’entrada és gratuïta per als menors de 6 anys i per als socis del Super3. “Aquesta no és una fira estrictament comercial. Volem que gent de totes les edats vingui a viure experiències i que es deixi seduir per descobrir un nou món de cultura i entreteniment”, va dir Freire.
A més de Jap, Pacheco i Bernet, premiat l’any passat, també passaran per Girocòmic Salva Espín, Ana Oncina, Flavita Banana, David Benzal, Sara Soler, el youtuber gironí Dani Lagi, Kim, Cels Piñol i, entre altres autors, el gironí Rafater, que és l’autor del cartell d’aquesta edició. El dia 12 també tindrà lloc la taula rodona La sàtira en el còmic. la fina línia de la llibertat d’expressió, en què participaran Kap, Ferreres, Jaime Martín, Ramón Cotarelo i Guillem Terribas.
Xavier Castillón, text i foto,  publicat en el Punt Avui 26.09.2018
* La Llibreria 22 a través de Còmics22 hi participa i també hi col·labora.