Demà serà un altre dia.

divendres, 8 de maig del 2015

Llarga vida al llibre

El format actual del llibre té més de cinc cents anys d'història. Es un disseny formidable i pràctic. Tant que amb els anys no hi hagut ningú que hagi trobat un disseny més còmode i servicial .
Es tant perfecta que els lectors digitals han copiat el mateix format  i disseny que el tradicional. Fins hi tot emeten un soroll quan es gira la fulla que imita el del paper.
Si durant més de cinc cents anys, el mon ha anat evolucionant i creant noves formes i actualitzant, el llibre ha anat superant tots els canvis i evolucions, això li dona una credibilitat i una seguretat fora de qualsevol dubte.
Dono tots aquests arguments degut a una pregunta que es fa molta gent: desapareixerà el llibre, tal com el coneixem?. Les noves tecnologies  faran desaparèixer el tradicional format de paper?. Sense voler ser un immobilista ni anar contra la modernitat, la meva opinió es que no. Rotundament que no.
Hi ha una mania, sobretot en molts mitjans de comunicació, que consisteix que cada vegada que hi un "aparell" que pot ser un nou format de lectura, tot seguit d'una manera apocalíptica es diu que el llibre de paper desapareixerà. Això va passar quan van sortir els CD. Els CD actualment ja no es fan servir. Quan van sortir els ordinadors portàtils, també havia de desaparèixer el llibre. I res. A principis del 2000, van aparèixer els lectors "e-boock"  , el visionaris de sempre varen pronosticar que ara sí seria (per fi!) el final del llibre de paper. Han passat més de quinze anys i la cosa no prospera.
Si que es veritat que el llibre de consulta, sigui enciclopèdies, diccionaris, manuals ... el format paper ha quedat arraconat degut a la immediatesa de la informació a través del "google" o enciclopèdies digitals. I té la seva lògica. Una enciclopèdia sigui de vint o trenta volums, la informació que porta queda obsoleta al cap de poc temps. 
De totes maneres el futur del llibre, sigui digital o de paper, no depèn solament del envoltori, sinó de la lectura. El futur del llibre passa per la lectura. Vivim en un país que edita pràcticament el mateix que França o Alemanya i en canvi el consum de lectura es molt més inferior.
Per tant la preocupació no es el futur del llibre sinó el futur de  la lectura. Un país en que la gent llegeix, és un país molt més ric i civilitzat. A través de la lectura, es pot viatjar, es pot somniar, es poden viure grans històries d'amor, gran esdeveniments i conèixer altres països i cultures.
Llarga vida a el llibre, perquè en un moment o altre sigui llegit. 

Guillem Terribas, publicat a la Revista El Roure  1r quadrimestre 2015

La càtedra Anglada i Fages dedica unes jornades a Terribas Tindran lloc els dies 11, 12 i 13 de maig a la sala de graus de la Facultat de Lletres

La càtedra de patrimoni literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona (UdG) dedicarà la quarta edició de les Lliçons de la Càtedra al llibreter i agitador cultural Guillem Terribas. Aquestes jornades tindran lloc els dies 11, 12 i 13 de maig a la sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG i inclouran tres lliçons sobre diferents vessants del personatge: la del dilluns 11 es titula Activisme cultural; la del dimarts 12, Crear i fer viure la Llibreria 22, i la del dimecres 13, Cinema, teatre i literatura. A la inauguració assistiran el vicerector, Jordi Ferrer; el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy; el degà de Lletres, Josep Gordi, i la directora de la càtedra, Mariàngela Vilallonga. Les anteriors Lliçons de la Càtedra es van dedicar a Dolors Condom, Narcís-Jordi Aragó i Narcís Comadira. Inscripcions:dir.cmaa@udg.edu.
El Punt Avui 03.05.15



Guillem Terribas és el convidat a les Lliçons de la Càtedra M. Àngels Anglada.

El llibreter i agitador cultural Guillem Terribas és el quart convidat de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada i Carles Fages de Climent de la UdG. El programa es desenvoluparà en tres sessions (11, 12 i 13 de maig) a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres. Terribas pronunciarà tres lliçons, una per dia: Activisme cultural, Crear i fer viure la Llibreria 22 i Cinema, teatre i literatura.
Diari de Girona 05.05.15