dimarts, 7 de juliol de 2015

Girona Rai. Pròleg del llibre de Mar Bosch 1001 CURIOSITATS DE GIRONA I EL GIRONÈS

És una veritat com un temple el que diu l'autora Mar Bosch a la introducció del llibre que ara teniu entre mans, "sobre Girona s'ha escrit molt i molt bé".  Però un llibre que us suggereixi, us informi, us expliqui curiositats, xafarderies i racons de Girona i la seva comarca, és difícil que el trobeu i, a més, tant ben explicat i resumit.
Teniu doncs uns bona eina per endinsar-vos en la gran diversitat de llocs, anècdotes; de personatges que han fet història i han deixat una forta petjada, alguns que ja no hi son i d'altres que encara van fent país. Els  monuments, la pedra de Girona, les botigues i la gent del carrer. Les  llegendes de fa anys i altres de recents; espais amagats i altres de més coneguts.
Mar Bosch us descobrirà  amb aquestes 1001 curiositats del Gironès, no solament la capitalitat de  la ciutat de Girona, sinó també dels pobles que formen la comarca. Entendreu el perquè de la manera de fer i de pensar de la get que forma aquets interessant territori. Coneixereu de primera ma  aquelles històries que  us han mal explicat i no se sap si son del tot certes, aquells llocs que heu sentit a parlar i que mai heu vist. La Mar Bosch us farà mirar la ciutat i els seus pobles d'una altra manera. Us farà adonar  d'allò que no us havíeu  fixat, encara que potser hi heu passat moltes vegades.
Aquesta guia no només es una eina interessant, fins hi tot diria imprescindible, per la gent de fora, sinó també per la gent que viu el dia a dia dins aquesta ciutat, aquesta comarca. Aquest darrers, quedaran sorpresos de les moltes coses que no sabem del nostre territori.
Mar Bosch i Guillem Terribas el dia de la presentació.
Foto: Jonàs.
Cal ressaltar la manera àgil i didàctica en que està concebut el llibre. Està pensat per un públic que vol saber més i per això "1001 curiositats..." esta dividit en diversos apartats que facilita una millor comprensió tant del territori, com dels seus moments i edificis d'interès, així com els seus carrers.  Hi trobareu, també, la màgia d'aquesta ciutat, les seves festes, els seus productes... i la seva gent, una relació de personatges il•lustres que han engrandit la història de Girona.
Possiblement un estudiós i un gran coneixedor de Girona hi trobarà alguna mancança, però estem parlant d'un llibre didàctic que  pretén amb tota seriositat i rigorissitat, il•lustrar i explicar d'una manera àgil, amena i curiosa, el Gironès. I la funció, la compleix sobradament.
Finalment, per la gent de fora i, per alguns dels que hi viuen , s'entendrà més aquella famosa dita de "Girona rai". Entreu a descobrir-ho.

Guillem Terribas Roca
Saltenc i llibreter de Girona.