Demà serà un altre dia.

dissabte, 9 de juliol del 2011

La Llegenda continua







LA NOCHE QUE NO ACABA
Espanya, 2010.
Direcció: Isaki Lacuesta.
Guió: Isaki Lacuesta i Isa Campos.
Narradores: Ariadna Gil, Charo López.
Durada: 80 min.
Gènere: Documental.
Idioma: Castellà.

A finals del 2004, l’editorial El País Aguilar, va editar un llibre amb el títol de "BEBERSE LA VIDA: AVA GARDNER EN ESPAÑA», escrit pel crític de teatre, cinèfil i novel·lista Marcos Ordóñez. Un llibre recomanable per conèixer aspectes de la famosa i extraordinària actriu. També, per conèixer una època de l’Espanya franquista i els seus draps bruts i, sobretot, les nits d’una selecta societat madrilenya.
A partir de la història de Marcos Ordóñez, la cadena de televisió TCM li va encarregar a Isaki Lacuesta l’adaptació cinematogràfica que la va fer juntament amb la seva parella Isa Campos.
El resultat es un recorregut per la vida i les pel·lícules de l’Ava. Amb una certa distància, podem captar els diversos rostres de l’animal més bell del mon. El seu esplendor i la seva decadència, però sense deixar de ser mai l’Ava i el seu encant i atracció que sempre va tenir tant a la pantalla com a la vida real.
El «leiv motiv» de la pel·lícula es la seva primera estada a Espanya a propòsit de la filmació de la mítica i romàntica «Pandora i el holandes errante», del director nord-americà Albert Lewin l’any 1950 i filmada a les nostres contrades. Lacuesta sap treballar el material documental que ha disposat de la seva estada a Tossa i a Girona, amb ironia i delicadesa. Ens mostra les situacions còmiques que va trasbalsar tota aquella gent que va viure amb intensitat i curiositat el rodatge dels americans, com una mena de «Bienvenido Mr. Marsahall». També sap treure profit dels personatges que van viure aquell esdeveniment, com l’artista Paco Torres Monsó o la propietària de l’Hotel Peninsular de Girona, Assunció Nicolazzi, entre altres. I sobretot, el retrobament de la noia que va doblar a l’Ava Gardner, a l’escena del film quan entra en el mar de nit i nua. La retrobem, ara, ja gran però amb una esplèndida maduresa, també a dins de l’aigua, però sortint-ne nua. Una escena d’una gran bellesa i tendresa.
La pel·lícula està narrada per l’Ariadna Gil i la Charo López. I durant el recorregut del film i de l’estada a Espanya de l’Ava, anirem veient i escoltant les opinions i experiències de la Lucia Bose, Jaime Chávarri, el director de fotografia de «Pandora...» Jack Cardiff, Sílvia Marsó entre altres.
Els dos adaptadors, han agafat del llibre de Marcos Ordóñez el material que els hi anat bé per poder explicar i mostrar una Ava Gardner, que tots ( pensem) coneixem i que hem mitificat , des d’una altra perspectiva, molt cinematografia i il·lustradora, en certa manera creant una nova llegenda, una llegenda que no s’acaba ni s’acabarà perquè tots els seguidors d’aquesta llegenda, tenim la nostra.
Una recomanació final, si us ha atrapat la història de La noche que no acaba, us recomano que la seguiu, llegint el llibre de Marcos Ordóñez.

* Nota: tot i que l’estrena oficial de la pel·lícula a nivell de tota l’estat es avui, en el cinema Truffaut ja en vam fer un pre-estrena el 17 de novembre del 2010, per celebrar els 10 anys del Cinema Truffaut, en la seva segona etapa, amb l’assistència (igual que en aquesta ocasió) d’ Isa Campos i Isaki Lacuesta.

Guillem Terribas
Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona. 08.07.11 A la foto de Jep: Guillem Terribas i Isa Campos durant la presentació de la primera sessió del Cinema Truffaut el 08.07.11