Demà serà un altre dia.

dimarts, 30 de maig del 2023

EXTRAÑA FORMA DE VIDA / full de sala de Cinema Truffaut

EXTRAÑA FORMA DE VIDA
 Espanya, 2023
Direcció: Pedro Almodóvar
Intèrprets: Ethan Hawke, Pedro Pascal, Jason Fernández, José Condessa
Durada: 31 min
Gènere: western
Idioma: anglès
Data d'estrena: 26/05/2023


DOS HOMES I UN DESTI. 
No és la primera vegada que Pedro Almodóvar fa un curtmetratge de 30 minuts. L'any 2020, ja ens va sorprendre amb el film La voz humana. Almodóvar ha comentat que és un format que li agrada, i que pensa fer-ne un altre i d’aquesta manera acabar per fer una trilogia.
Pedro Almodóvar va descobrir el western i a estimar-lo quan va veure el film Rio Rojo (1948) de Howard Hawks. És un gènere que sempre l'ha atret com espectador i com a cinèfil. Sempre ha cregut que la manera d'explicar les èpiques històries de l'Oest, podia aportar-hi una mirada trencadora i diferent. Quan li van proposar dirigir el llargmetratge Brokeback Mountain (2005), que finalment va portar a terme Ang Lee, va confessar que no es va atrevir a fer un llargmetratge en una llengua i en un ambient que no dominava.
Va ser, segons diu, a través de la lectura del llibre editat per Random House, El hombre que se enamoró de la Luna de Tom Spanbauer, que es va animar a explicar la seva història. La novel·la és un western que trenca les regles del gènere: Un home era obligat a exercir la prostitució en l'Oest perquè era bell i això obria passions. Extraña forma de vida, tot i només durar 30 minuts, està explicada sense presses. És pren el seu temps i d'aquesta manera podem admirar els paisatges, el vestuari, l'elegància de muntar a cavall. La pols del desert.
És una pel·lícula que, a diferència dels espagueti westerns que eren rodats a Almeria (aquesta també), la majoria matussers i violents, esdevé totalment diferent. La paraula i la mirada és el més important de la història. Una història de desig, de traïció i de prejudicis, amb detalls com la caçadora verda que porta Pedro Pascal, que és la mateixa que portava James Stewart a Horizontes Lejanos (1952) d'Anthony Mann.
És un film crepuscular, que hi passen tantes coses en tant poc temps, que la fan diferent i extraordinària. De què va el film? Si llegiu aquest full en el Truffaut abans de començar la pel·lícula, ho sabreu d'aquí a uns moments. Si el llegiu a casa vostra o a la web, veniu al Truffaut a veure-la i ens ho agraireu.
Una recomanació: no marxeu fins que tots els crèdits hagin acabat. La imatge, la música (d'Alberto Iglesias) i les lletres (clar homenatge al western clàssic) us acabaran d'alegrar el dia.
Guillem Terribas Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona