Es consolida la Fira del Llibre Prohibit de Llagostera, que ahir al vespre va celebrar la seva tercera edició.
La llibertat d'expressió està perdent terreny, no només a països sota règims totalitaris sinó també aquí. La presidenta del PEN català (associació internacional d'escriptors), Carme Arenas, ho va remarcar ahir a la tarda en la seva intervenció de la inauguració de la III Fira del Llibre Prohibit de Llagostera, una iniciativa que, amb tan sols dos anys d'experiència, ja es pot considerar consolidada si tenim en compte l'envergadura i qualitat del programa, així com la seva repercussió.
Guillem Terribas, Jaume Figueras, Rafel Nadal, Cesk Freixas, Vicenç Villatoro, Marc Romera, Josep M. Fonalleras i Isabel Clara-Simó. |
Arenas es referia principalment a l'anomenada llei mordassaestatal que limita el dret a la informació, però hi ha atacs a la llibertat d'expressió menys evidents però igualment efectius. El cantant i poeta Cesk Freixas explicaria més tard –en una tertúlia amb altres escriptors– que existeix (i ell n'ha estat víctima) un filtre que apliquen firmes comercials, mitjans de comunicació i institucions, en forma d'anul·lació de concerts, de negativa a deixar un espai per presentar un llibre o fer emmudir les cançons a la ràdio per raons polítiques. Arenas ho havia resumit molt bé: “Tenim la falsa impressió –va dir– que estem en un món on pots dir el que vols, cosa que no s'adiu amb la realitat; hem d'estar alerta, els drets s'han d'anar reconquerint.” La fira llagosterenca és una eina per aquest objectiu, va assenyalar.
Exposició
A la mateixa plaça Catalunya on s'havien fet els discursos inaugurals i es podien visitar les parades de llibres, hi havia una exposició, formada per uns plafons, en què es mostraven, a tall d'exemple, deu obres literàries que han patit censura en algun lloc o altre i en èpoques –en alguns casos– no gaire llunyanes, generalment perquè inclouen sexe explícit i llenguatge “poc apropiat”: des de La colmena, de Camilo José Cela (i això que el premi Nobel gallec havia treballat de censor) a El carrer de les camèlies, de Mercè Rodoreda, passant per altres obres com Alícia en el país de les meravelles, de Lewis Carroll o el best sellerd'Henry Miller Tròpic de càncer. Al final del recorregut, el visitant podia llegir una declaració d'intencions dels organitzadors: “Nosaltres defensem la llibertat de llegir i triar el que llegim, però mai la fórmula per la qual algú creu que pot impedir la lectura d'un llibre a una altra persona només basant-se en la seva opinió”. Organitzada pel col·lectiu Can Toni de les Eugues, amb el suport de l'Ajuntament i moltes altres institucions i empreses, la fira va incloure onze propostes, a banda del mercat de llibres pròpiament dit. En una d'elles (una tertúlia al Swing Cafè) es van reunir els escriptors i periodistes Rafel Nadal, Josep Maria Fonalleras, Jaume Figueras, Vicenç Villatoro, Isabel-Clara Simó, Cesk Freixas i Marc Romera, presentats pel llibreter Guillem Terribas, per comentar situacions que havien viscut vinculades a la llibertat d'expressió, principalment l'acció de la censura.
Ramon Esteban, publicat en El Punt-Avui 1706.2016.
Fotos: Ramon Esteban.
Fotos: Ramon Esteban.