Demà serà un altre dia.

diumenge, 29 de març del 2009

EL LLIBRE


Llibre: Conjunt de fulls escrits o impresos posats en l’ordre en que han d’ésser llegits. (Diccionari de la Llengua Catalana).

També defensava els jueus, els drets de la dona i dels infants, àdhuc el dret dels feixistes a discrepar dels idearis republicans! Precisament, tràgica paradoxa, Carles Rahola havia escrit pagines emotives i punyents, inoblidables, contra la pena de mort al seu breu assaig històric La pena de mort a Girona (Girona 1934). // En Quimet em va dir que, si volia sortir a treballar, era cosa meva, que ell, per la seva banda, miraria de fer anar endavant la cria de coloms. // La teoria diu que Girona és una ciutat grisa. Grisa i fosca, segons Carner. Negra i grisa, segons Palol. D’un color gris reumàtic, segons Pla. Però la pràctica ensenya que sota la grisor s’hi amaga la riquesa de colors que ja va descobrir Ruyra.


El llibre es cultura. La cultura es civilització.


De vegades és necessari i forçós que un home mori per un poble, però mai ha de morir tot un poble per un home sol: recorda sempre això, Sepharat. // Un dia el campaner tingué una bella sorpresa: acompanyat d’un escolanet se li presentà un home amb un goll monumental, que li donà el “Déu te gord” amb una esquena atuïdora// // Ja us he de dir, amics meus, que la joventut no s'ha de debatre en convulsions estèrils, ni ha de deixar-se portar per l’instin de destrucció, sinó que ha de fer, allà on es trobi, obra creadora. La joventut ha de comprendre que les seves aspiracions humanes i justes sols podran realitzar-se amb l’exercici de la llibertat dintre de les lleis. Fora d'elles no hi pot haver més que desordre i tenebra. Aquestes lleis, com tota obra de l'home, són perfectibles: però sols podrà perfeccionar-les un poble en el qual l'esperit de ciutadania sigui cada dia més afinat i el sentit de la justícia més viu. // Tecleja l’última frase amb una barreja d’excitació i desconcert. És la primera novel·la seva on hi ha, al final, una mort.


Ens queda la escriptura. Ens queden els llibres.


Bibliografia:
T, X Aniversari IES Carles Rahola. de Girona ; E, Mercè Rodorera, La Plaça del Diamant; L, Narcís-Jordi Aragó, Teoria i pràctica de Girona; D, Salvador Espriu, La pell de Brau; U, Prudenci Bertrana, Josefat; J, Carles Rahola, Breviari de Ciutadania; T, Quim Monzó, Guadalajara.

Guillem Terribas
*Publicat en el llibre "Nou Breviari de Ciutadania. Edició homenatge a Carles Rahola en el 70è aniversari de la seva edició. Publicat per CCG edicions, març 2009