Demà serà un altre dia.

dilluns, 1 d’octubre del 2018

Girocòmic premia en Jap

 La fira del còmic, el ‘manga’ i l’entreteniment de Girona celebrarà la seva tercera edició del 12 al 14 d’octubre amb un centenar d’activitats per a tots els públics.
Àlex Freire i Carles Ribas, amb alguns dels "personatges" que participaran al Girocòmic 2018

El ninotaire gironí Joan Antoni Poch (Jap), que durant gairebé tres dècades i fins la seva recent jubilació ha dibuixat La punxa d’en Jap en aquest diari, rebrà el divendres 12 d’octubre el premi Girocòmic 2018 a la trajectòria professional, durant la primera jornada de la tercera edició de la fira del còmic, el manga i l’entreteniment de Girona, que tindrà lloc durant el llarg cap de setmana del 12 al 14 d’octubre a les carpes de Fira de Girona a la Devesa. L’altre premi de la fira, el concedit al millor autor d’aquesta edició, serà per a Carlos Pacheco.
La fira organitzada per Incatis amb el suport de Panini i coordinada per Aleix Freire, es va presentar ahir al migdia a la biblioteca Carles Rahola de Girona, “un lloc ideal per presentar una fira com la nostra, ja que té un catàleg importantíssim de còmic”, segons Freire, que va estar acompanyat pel regidor de Cultura, Carles Ribas, i per una sèrie de personatges fantàstics que convidaven els usuaris de la biblioteca a entrar a l’auditori on va tenir lloc l’acte de presentació.
Girocòmic creix aquest any en superfície fins arribar a uns 6.000 metres quadrats. Hi ha també més expositors, prop de noranta entre col·lectius, escoles, botigues, llibreries, editorials, gimnasos, establiments especialitzats i associacions. A més, s’han programat un centenar d’activitats: una vintena de conferències, més de 25 autors signant, 15 tallers, 20 actuacions de màgia, arts marcials i grups de dance cover idols, el Concurs de Cosplay, una desena d’activitats infantils, 15 projeccions i quatre exposicions, com ara Gols de tinta, una mostra dirigida per Kap i Jordi Riera sobre com el còmic ha estat vinculat al futbol des dels seus inicis. Les altres exposicions són Bernet, fos a negreDead Inside, i Per un pilot i un paper: una retrospectiva de ‘Cuatroriano’, de l’artista resident a Girona Jaime Rodríguez .
A més, com que aquest any les obres que s’estan fent al Palau de Fires no permeten organitzar el Firatast, que coincidia en dates i es complementava amb Girocòmic, aquesta fira estrenarà una nova zona de restauració pròpia, dedicada a la gastronomia oriental, i una aula de te. Degut a l’èxit de l’edició anterior, aquest any s’amplien les àrees de jocs de taula i de videojocs, i es dona també més importància i centralitat dins de la fira a l’espai infantil, en què col·labora Abacus. L’entrada d’un dia costa 6 euros i l’abonament per als tres dies, 10 euros. Els menors de 16 anys i els majors de 65 paguen 4 euros i l’entrada és gratuïta per als menors de 6 anys i per als socis del Super3. “Aquesta no és una fira estrictament comercial. Volem que gent de totes les edats vingui a viure experiències i que es deixi seduir per descobrir un nou món de cultura i entreteniment”, va dir Freire.
A més de Jap, Pacheco i Bernet, premiat l’any passat, també passaran per Girocòmic Salva Espín, Ana Oncina, Flavita Banana, David Benzal, Sara Soler, el youtuber gironí Dani Lagi, Kim, Cels Piñol i, entre altres autors, el gironí Rafater, que és l’autor del cartell d’aquesta edició. El dia 12 també tindrà lloc la taula rodona La sàtira en el còmic. la fina línia de la llibertat d’expressió, en què participaran Kap, Ferreres, Jaime Martín, Ramón Cotarelo i Guillem Terribas.
Xavier Castillón, text i foto,  publicat en el Punt Avui 26.09.2018
* La Llibreria 22 a través de Còmics22 hi participa i també hi col·labora. 

LiberPress: vint anys de gestos

Els premis celebraran 20 anys el 5 d’octubre amb reconeixements als llaços i a la figura de Carles Rahola.

Els premis LiberPress , organitzats per l’associació del mateix nom i la Diputació de Girona amb el suport de l’Ajuntament de Girona, celebraran la seva 20a edició el divendres 5 d’octubre a l’Auditori, en un acte en què es lliuraran una desena de guardons. Aquests premis, nascuts a Girona el 1999 per “donar a conèixer i promocionar el que podríem anomenar cultura de la solidaritat”, segons els seus promotors, reconeixeran com a Gest d’aquest any els llaços que s’utilitzen per donar suport a les causes més diverses –evidentment, els grocs del procés català, però també tota una àmplia gamma de colors que serveixen per denunciar altres injustícies i visualitzar malalties–, i també es recordarà la figura de Carles Rahola, assassinat pel règim franquista, amb el Memorial LiberPress 2018. Com va dir ahir a la Diputació el president de LiberPress, Carles McCragh, en la seva 20a edició aquests premis de vocació internacional han volgut remarcar el seu origen gironí tant amb el record a Rahola com amb el premi LiberPress Camins, que es lliurarà a la cuinera Montserrat Fontané, mare dels germans Roca, perquè “des de molt petita ha treballat i continua fent-ho i ha obert, amb senzillesa, grans camins per a la gastronomia”, en paraules de McCragh, que va estar acompanyat en la presentació dels guardons pel president de la Diputació, Miquel Noguer. “Els LiberPress representen un sentiment noble i per això la Diputació ha de ser-hi”, va dir Noguer sobre la implicació de la institució que encapçala en aquests guardons, als quals aquest any ha incrementat el seu suport econòmic.
Almudena Grandes
El palmarès dels LiberPress 2018 és tan ampli com divers: el premi LiberPress, el més antic i destacat de tots, es lliurarà al dibuixant i caricaturista nord-americà Peter Kuper, “per la seva superba trajectòria artística i humana”. Kuper, que ha treballat per a The New York Times, Newsweek, Time i Mad Magazine, “ha retratat i denunciat la insolidaritat, l’autoritarisme i molts aspectes de la deshumanització de la nostra societat”. A més, Kuper és l’autor d’un dels dos cartells de l’edició d’aquest any. L’altre, el de la boca formada per dos ocells vermells, és obra del dibuixant basc Eneko, que l’any passat va ser acomiadat del diari 20 Minutos per un dibuix en què la Marca España es representava amb el cap d’un toro d’Osborne en què una de les banyes havia estat substituïda per un braç colpejador.
El premi LiberPress Cinema es lliurarà a la directora, productora i guionista de cinema documental Silvia Venegas, autora de Boxing for Freedom o Nuestra vida como niños refugiados en Europa.
Montserrat Fontané.
El LiberPress Catalunya ha estat concedit a Metges sense Fronteres i el LiberPress Associacions, a la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia . El LiberPress Cançó serà per a Marina Rossell, el LiberPress Literatura, per a Almudena Grandes i el LiVerdPress, per a Carlos Magdalena, conegut com “el messies de les plantes” per haver salvat moltes espècies agrícoles en risc d’extinció. A més, en l’acte dels premis hi cantaran membres del col·lectiu Música per la Llibertat , de diverses localitats del Bages.
Xavier Castillón, publicat en el Punt-Avui 26.09.2018
Diari de Girona:
https://www.diaridegirona.cat/cultura/2018/09/26/dibuixant-nord-america-peter-kuper/937181.html

* La Llibreria 22 i en Guillem Terribas i col·laboren.