Demà serà un altre dia.

diumenge, 30 de juny del 2019

PETONS MATINALS, primera part 2019



Petons matinals que han aparegut en el Face de Guillem Terribas cada matí del 1 de gener al 30 de juny de 2019

VIII Memorial Pere Rodeja 2019 / Llibreters que piquen pedra

Màrius Serra i Sergio Bassa elogien la vocació de les llibreries de proximitat en el Memorial Pere Rodeja.
Carme Ferrer, Màrius Serra, Carles Ribas, Ignacio Bassa, Salvador García-Arbós i Guillem Terribas, durant l'acte de lliurament del Premi. Foto: Manel Lladó


El VIII Memorial Pere Rodeja, en homenatge al llibreter de la Geli, considerat un referent per al gremi, va celebrar ahir la seva festa al Caixafòrum de Girona amb una defensa de les llibreries de proximitat, sovint d’orígens modestos però de fèrria vocació, com la Xoc de Nou Barris, on Màrius Serra va iniciar-se com a lector, o la Bassa de Móra d’Ebre, que de taller tipogràfic familiar va convertir-se, gràcies a Sergio Bassa, en una llibreria que compta al mapa literari del país.
Distingits amb els premis del Memorial Pere Rodeja d’aquest any, tant Sergio Bassa com Màrius Serra van defensar la feina diària dels llibreters, també els d’establiments modestos i perifèrics, com el vell local que va evocar emocionat Bassa, on va començar venent bíblies, llibres de butxaca i volums de l’enciclopèdia Sopena, fins que ha acabat organitzant presentacions amb concerts que segueix fins i tot la seva mare, amb noranta anys fets. “En aquestes terres fem bons marges”, deia el seu paisà Artur Bladé i Desumvila, i Bassa s’hi va remetre per reivindicar el treball de pic i pala del seu ofici.
Màrius Serra, que va buscar sentits fraternals per al verb rodejar (per Rodeja), ja que també significa “ser els companys d’algú”, i comerç, en al·lusió al negoci del llibre, que també és “bescanviar idees”, va rememorar un entorn familiar sense llibres, consagrats com estaven els seus pares a la venda de sabates (el diàleg tipus era: “Com va el negoci? Per terra.”), i en què la llibreria Xoc va representar un oasi. Tot i que el local era un cop de puny, Concha Torrent se les va enginyar per col·locar-hi una petita barra amb tres tamborets on organitzava les presentacions. En la del seu segon llibre, L’home del sac, de 1990, va recordar Serra amb agraïment, hi va comparèixer Avel·lí Artís, Tísner, que va proposar-li que el substituís en els mots encreuats de La Vanguardia. “Allò va ser una DUI, perquè em va permetre tenir un sou i independitzar-me”, va dir Serra per reclamar que “totes les llibreries es dotin d’una barra de bar”. L’acte va ser presentat pel periodista Salvador Garcia-Arbós amb un retrat de Pere Rodeja i de l’arquetip de llibreter de memòria prodigiosa que representava, i va ser clausurat per Carles Ribas, que renova com a regidor de Cultura, àrea a la qual sumarà també les de Joventut, Educació i Esports.
EVA VÁZQUEZ, Publicat en el Punt Avui 30.06.2019