Demà serà un altre dia.

dijous, 6 de juny del 2013

El Truffaut de Girona estrena projector digital amb el clàssic ´L´home tranquil´

Guillem Terribas, Carles Puigdemont i Paco Vilallonga.
Foto:  
L'Ajuntament aporta un 60 per cent dels 55.000 euros que ha costat l'operació, i la resta prové de la Unió Europea.
El cinema Truffaut de Girona s'ha modernitzat adquirint un projector digital que li permetrà projectar un ventall més ampli de pel·lícules. Tot i això, el cinema conservarà un vell aparell de bobines amb el qual es podran continuar projectant films de 35mm.
El nou projector ha costat 55.000 euros -un 60% dels quals els ha aportat l'Ajuntament- i s'estrenarà divendres, en una sessió on es passarà el clàssic restaurat L'home tranquil, de John Ford.
Aprofitant-ne la presentació, el Cinema Truffaut ha fet balanç. Des del 2008, la sala manté una xifra estable de 20.000 espectadors anuals. A més, els cinefòrums i altres activitats programades més enllà de les projeccions ordinàries també guanyen adeptes.
El salt tecnològic del Truffaut millorarà la qualitat del visionat i ampliarà l'oferta de pel·lícules que es podran veure, ja que d'ara en endavant, gradualment, les distribuïdores només oferiran films en format digitals.

La Unió Europea subvenciona la transició al suport digital aportant el 40% restant. Aquesta ajuda demanava alguns requisits com projectar un 50% de films europeus -i d'aquest percentatge el 30 no estatals-. Només dues sales de Catalunya -el cinema Truffaut de Girona i el cinema Baix de Sant Feliu de Llobregat- han obtingut aquesta ajuda.
Mentre que altres països subvencionen entre un 20% i un 30% del cost del canvi de format, ni la Generalitat ni el Govern espanyol tenen cap línia d'ajuda d'aquest tipus.
Si bé el 2013 està considerat l'any de la digitalització dels cinemes, només el 50% dels cinemes de casa nostra s'han convertit al digital, mentre que la mitjana europea està sobre el 95%. El Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona -qui gestiona el cinema Truffaut- defensa la conversió al suport digital, ja que és un bon indicador de la salut de la sala.
"En el que portem d'any, 150 sales (de l'Estat espanyol) han tancat, entre d'altres coses per la pressió del format digital" va explicar el membre del col·lectiu de crítics Paco Vilallonga, que va defensarque la reconversió al digital "era obligatòria" si es volia continuar projectant cinema al Truffaut.
El canvi de format del projector del cinema Truffaut (un cinema públic, tot i estar gestionat per una entitat privada) referma l'aposta del consistori gironí pel cinema. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va explicar que el Truffaut ha de seguir oferint un servei a la societat i "donar suport als nostres productors i creadors, així com estar a disposició de les entitats".
Anuari 2012
L'anuari del 2012, que recentment ha publicat el col·lectiu, detalla que l'any passat van passar 19.785 espectadors, superant els 18.988 espectadors del 2011 i els 19.584 del 2010, el desè aniversari de la sala.
Vilallonga va explicar que un 25% dels espectadors de l'any passat van assistir a actes com cinefòrums o cicles especials que no formaven part de la programació habitual del cinema.
Els tres films de l'any passat amb més assistència van ser: Intocable amb 1.247 espectadors; Blancaneu amb 968 espectadors i Professor Lazhar que el van veure 964 espectadors.
Diari de Girona 05.06.13
La Noticia a Televisió de Girona
NOTÍCIES MIGDIA DEL 04/06/2013: del minut 14.15 al 18.25

El Truffaut es digitalitza per projectar-se al futurEl cinema de gestió municipal ha instal·lat un projector digital d'última generació aprofitant una subvenció europea.
La inauguració es farà divendres amb la projecció de ‘L'home tranquil'.
El Cinema Truffaut ja és des d'avui un cinema digitalitzat. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i els membres del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona –que gestiona la sala–, Guillem Terribas i Paco Vilallonga van presentar ahir aquesta fita tècnica, una adaptació a l'inexorable procés de reconversió que està transformant el panorama cinematogràfic actual, de l'analògic al digital. El projector d'última generació, un Nec 2K, s'ha adquirit gràcies a una aportació extraordinària del consistori (60%) i una ajuda del programa Media que atorga la Unió Europea (40%), al qual només han pogut accedir cinc cinemes a tot l'Estat, dos a Catalunya (el Truffaut i el Cine Baix). El cost total del projector digital és de 55.000 euros.
Jordi Camps Linell, publicat en el Punt-Avui 05.06.13.Si vols llegir més:

http://bit.ly/14qxjyS

El cinema Truffaut es digitalitza
L'Ajuntament de Girona i un fons econòmic del programa europeu MEDIA permeten que el cinema gironí adquireixi un projector digital d'última generació.
Amb l’adquisició d’aquest projector digital consolidem l’aposta pel cinema Truffaut, la renovem, la corregim i l’augmentem. El pas a la digitalització no es tracta només d’un pas tecnològic, sinó que es tracta d’un pas imprescindible per a la continuació del servei d’aquest equipament de cinema públic a la ciutat”. D’aquesta manera ha resumit l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la importància de l’adquisició d’un projector digital d’última generació per part del cinema Truffaut. Una adquisició que ha estat possible gràcies a la col·laboració del propi Ajuntament de Girona i d’un ajut del programa europeu MEDIA per a la digitalització de sales de cinema. Aquest divendres, dia 7 de juny, a les 21 h, es farà una sessió especial d’estrena del nou sistema digital amb la projecció del clàssic The Quiet Man, de John Ford, en una nova versió restaurada.
El president del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, Guillem Terribas, ha explicat que aquesta adquisició és la “culminació d’una història que va començar fa més de 20 anys quan un col·lectiu de crítics de Girona vam proposar per un cinema diferent” a l’actual espai del cinema Truffaut. Terribas ha destacat també que “l’experiència i el projecte del Truffaut”, pel que fa a la col·laboració entre un ajuntament i una entitat sense ànim de lucre, “és única a tot l’Estat espanyol”.
Publicat a Notícies i informacions de l'Ajuntament de Girona. Si voleu llegir tot el text:
http://bit.ly/ZD9Poq
Informació a TV3 comarques 12.06.13  a partir del minut 7'48 .http://www.tv3.cat/videos/4610431

*Altres informacions sobre el tema La Vanguardia: http://bit.ly/13qBurC