Demà serà un altre dia.

dilluns, 23 de novembre del 2015

El Truffaut celebra els quinze anys amb ‘Els 400 cops'


Demà convida els seus espectadors a compartir una projecció gratuïta d'aquest clàssic de Truffaut.  Els responsables anuncien que a principis d'any s'instal·laran les noves butaques.
El Truffaut, el cinema que pertany als gironins i gironines, celebra el quinzè aniversari. Quinze anys des d'aquell llunyà 17 de novembre del 2000, amb la preestrena de la pel·lícula Así es la vida d'Arturo Ripstein, quan es va iniciar l'actual etapa, en què el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, ja constituït com a associació cultural sense ànim de lucre, es va responsabilitzar de la gestió de la sala per encàrrec de l'Ajuntament de Girona.
La història, però, ve de més lluny, com va voler reivindicar el president de l'associació que gestiona aquest cinema municipal, Guillem Terribas, tot recordant que els inicis del Col·lectiu de Crítics –“una sèrie de bojos pel cinema”, en paraules seves– es remunten al 1990, quan als antics cinemes Catalunya van començar a organitzar la Setmana de la Crítica i a programar regularment a la sala B del cinema Modern durant deu anys.
Tanmateix, ha estat en aquesta gran etapa que l'activitat ha estat frenètica, com ho demostra que en aquesta mateixa setmana passada s'han projectat vuit pel·lícules diferents en una única sala. Les xifres també ho demostren: durant aquests quinze anys s'han projectat 1.450 pel·lícules que han estat vistes per 340.000 espectadors, dels quals un 75 per cent corresponen a la programació regular i un 25 per cent als cicles i projeccions especials.
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que d'ençà d'aquesta nova etapa en què el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona s'ha responsabilitzat de la gestió del cinema “s'ha pogut posar en marxa d'una manera col·laborativa una programació lliure i pública” i ha afegit que en part gràcies a aquest fet, “la cultura cinematogràfica ha anat creixent”.
Una sessió especial
Per celebrar l'efemèride, el Truffaut ha programat per demà dues sessions amb entrada gratuïta (16.30 h i 22.15 h) en què es projectarà dins el cicle El Clàssic del Mes Els 400 cops, de François Truffaut. A més es presentarà el llibre il·lustrat i editat per La Galera 813 Truffaut, amb la presència de l'autora, la il·lustradora Paula Bonet.
Pel que fa als cicles més propers, s'ha avançat la programació dels cicles de la Filmoteca dedicats als Estudis Ealing (febrer-abril) i Jean Renoir (maig-juny); la projecció dins Temporada Alta de Tiefland, l'adaptació sui generis del Terra baixa d'Àngel Guimerà a càrrec de Leni Riefenstahl; i per al públic infantil, Phantom Boy, en col·laboració amb el Club Super3 i amb entrada gratuïta per als posseïdors del carnet.
Butaques i segona sala
Dos anys després de la compra del projector digital (a partir del qual els espectadors s'han incrementat en un 11%), la nova adquisició de la sala són unes butaques noves que es preveu que s'instal·laran a principis d'any. Per tal de guanyar accessibilitat i comoditat, es reduirà l'aforament de 152 a 139 espectadors.
Pel que fa a l' anunciada segona sala d'aquest equipament, que no para
d'incrementar el requeriment d'entitats per programar-hi activitats i que permetria esponjar la programació, l'alcalde va reafirmar que és previst en el projecte del futur Ateneu que s'ha d' edificar en l'edifici de l'antic cinema Modern.
LA XIFRA
340.000
espectadors en quinze anys han vist algunes de les 1.450 pel·lícules que s'han projectat al Truffaut
Els reconeixements al Truffaut
Al llarg d'aquests anys, el cinema Truffaut ha rebut diversos reconeixements. Entre d'altres, destaca que és la seu oficial de la Filmoteca d ela Generalitat de Catalunya a Girona des del gener del 2001. Va ser guardonat amb el premi Sant Jordi de cinematografia (abril de 2001). És membre de la principal xarxa europea de sales independents, Europa Cinemas, des del juny de 2002 (i per la qual cosa rep una aportació anual de 12.500 euros). Va ser nominat als premis Proyecta de la indústria del cinema espanyol el 2015 com a “millor estratègia d'exhibició”. I actualment és membre i ha entrat a formar part de la xarxa espanyola de cinemes independents, CineArte, des de l'abril del 2015.
L'aportació de l'Ajuntament de Girona és de 31.000 euros anuals.
Jordi Camps Linnell publicat en el Punt-Avui 23.11.15