Demà serà un altre dia.

dimecres, 17 de gener del 2024

El cinema Truffaut triomfa tot i viure amagat a l’antic Modern

La façana de l’edifici, de titularitat municipal, no fa cap referència a les sales d’exhibició que han donat sentit a l’espai, i al vestíbul només una petita cartellera de suro publicita horaris i pel·lícules, per decisió de l'Ajuntament.
La façana del Modern, on no hi ha cap referència al cinema Truffaut, l'activitat que li dona sentit des de fa 23 anys MARC MARTÍ FONT








El cinema Truffaut, l’únic actiu al centre de la ciutat, triomfa (l’any passat va fregar els 40.000 espectadors gràcies a l’obertura de la segona sala) tot i haver de viure amagat a l’edifici Modern, gairebé en la clandestinitat, malgrat comptar amb un públic fidel i entusiasta. Cap cartell a la façana publicita l’activitat que ha donat sentit a l’espai durant més de dues dècades, i un cop s’accedeix al hall, una reduïda cartellera de suro, on hi ha col·locada la programació, és la única via d’informació que troben els espectadors. És una decisió municipal, que només accepta la retolació de disseny i d’un mateix estil que impera en tota la instal·lació. A la façana, presidida pel cablejat elèctric, un cartell de reduïdes dimensions diu que allò és «El Modern. Centre audiovisual i digital». Fa uns mesos la petita cartellera de suro era a l’entrada, però el propi ajuntament, que té la titularitat de l’edifici, la va fer retirar.
El Truffaut va néixer a l’antiga sala B del cinema Modern a partir d’una iniciativa del Col·lectiu de Crítics, que segueix gestionant l’espai que durant els últims 23 anys ha donat sentit a l’edifici, adquirit per l’Ajuntament a finals del segle passat, en la recta final del mandat de Joaquim Nadal. Els usos de l’equipament, més enllà dels cinematogràfics, no han estat mai massa clars, dissimulats en aquest calaix de sastre de convertir-lo en un centre audiovisual i digital. L’antiga sala A segueix és una ruïna des que es fa esfondrar el sostre, tot i que l’abril de 2019 es van iniciar les obres de remodelació de l’equipament i al primer pis ara ja hi ha el vestíbul, la galeria i també un espai d’oficines arreglat. A finals de juny de 2021 el Truffaut, que ocupa la segona planta, va reobrir després d’un exili als Albéniz Plaça provocat per les obres de reforma de tot l’espai. El novembre de 2022 es va estrenar la sala 2 del Truffaut, tot i que es va dissenyar malament i properament haurà de tancar algunes setmanes per millorar-ne la visió: es reduirà la capacitat fins al mig centenar de butaques per augmentar el desnivell de les fileres i evitar que, com passa ara, quedi limitada la visió de la pantalla perquè els espectadors es tapen els uns als altres. Com a espai municipal, el Truffaut és al Modern des del 17 de novembre de 2000. L’entrada, aleshores, no es feia pel carrer Nou del Teatre, darrere del Teatre Municipal, tal i com s’ha recuperat ara, sinó que s’hi accedia
 per dalt, per Portal Nou.
La petita cartellera de suro que anuncia la programació del Truffaut
al hall del Modern
 MARC MARTÍ FONT

El Truffaut és un cine d’èxit en uns temps especialment delicats per a aquesta activitat cultural, quan són notícia més els tancaments (l’últim, l’històric Comèdia de Barcelona), que cap altra cosa. Els 38.802 espectadors de l’any passat, un 94% més que l’anterior, ho constaten. A més, l’espai acull projeccions de la Filmoteca, cicles especials i participa a Temporada Alta, però tot això, pel vianant que hi passa per davant, queda desapercebut. Ningú diria que allò és un cinema. D’èxit, a més a més.
JORDI ROURA Diari de Girona 17.01.2023