Demà serà un altre dia.

dimarts, 2 de juliol del 2024

Girona torna a tenir cinema a la fresca gràcies al Truffaut i el GEiEG

Les dues entitats amplien la seva col·laboració programant dues projeccions obertes a tothom i gratuïtes a l’aire lliure, i fent també una sessió d’autocinema, a Palau.
A
quest estiu, Girona tornarà a tenir Cinema a la Fresca. Seran tres sessions, dues a les instal·lacions del GEiEG de Sant Ponç i una tercera, d’autocinema, al complex de Palau.
La iniciativa sorgeix de la col·laboració que l’entitat i el Cinema Truffaut mantenen durant els mesos d’estiu, oferint avantatges als socis i sòcies, coincidint amb el cicle de reposicions, i que ara s’amplia amb una programació de projeccions a l’aire lliure, obertes a tothom i amb entrada gratuïta. 
La primera sessió tindrà lloc demà dimarts, 2 de juliol, a les instal·lacions de Sant Ponç, a partir de les 22 h amb la projecció de Saben aquell, pel·lícula dirigida per David Trueba i interpretada per David Verdaguer i Carolina Yuste, que relata els inicis de l’humorista Eugenio.
El cicle seguirà dimarts, 9 de juliol, amb Sis dies corrents, una comèdia romàntica catalano-francesa dirigida per Neus Ballús i protagonitzada pels treballadors d’una petita empresa de lampisteria i electricitat de les afores de Barcelona.
La programació es tancarà dimarts 16 de juliol amb una sessió d’autocinema al camp de llançament de les instal·lacions del GEiEG de Palau, amb la projecció de Mad Max: fúria en la carretera. Tothom i serà benbingut.
El GEiEG de Sant Ponç ja havia acollit dues projeccions de cinema a la fresca l’any 2001 i el cinema Truffaut ja havia impulsat sessions d’autocine fa uns anys.
Per altra banda, més endavant s’anunciaran els títols del cicle de reposicions d’estiu que es projectaran al Truffaut durant el mes d’agost que, en aquest cas, els socis i sòcies del club esportiu gironí disposen de dues entrades gratuïtes.
Jordi Camps, publicat en el Punt Avui 02.07.2024




La novel·la «Aterratge» d’Eva Piquer guanya el premi literari Setè Cel

El guardó, dotat amb 3.000 euros, és l'únic que té en compte lectors i bibliotecaris en la decisió final.
Eva Piquer. Foto: Catorze. 


La novel·la Aterratge, d’Eva Piquer –fundadora i directora de Catorze–, ha guanyat el 18è premi El Setè Cel de Salt a la millor novel·la publicada en català durant l’any 2023. Dotat amb 3.000 euros, aquest guardó està impulsat per l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Salt en col·laboració amb el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona. El Setè Cel és l’únic premi literari català que té en compte els lectors i els bibliotecaris en la decisió final. El premi es lliurarà l’11 de juliol a la biblioteca Iu Bohigas de Salt, a quarts de vuit del vespre.
Les tres obres finalistes d’aquesta edició, triades d’entre totes les que es van publicar el 2023 en llengua catalana, eren Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres, d’Irene Solà; Una història és una pedra llançada al riu, de Mònica Batet, i la que ha resultat guanyadora: Aterratge, d’Eva Piquer. El jurat del premi Setè Cel el presideix Vicenç Villatoro i en són vocals Guillem Terribas, Miquel Berga, Albert Rossich i Margarida Casacuberta, així com l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el regidor de Cultura, Toni Vidal, amb veu però sense vot. Aquest jurat designa les tres novel·les finalistes d’entre les vuit obres més votades per les biblioteques públiques de Catalunya. També participen en la deliberació diversos clubs de lectura.
“Em fa una il·lusió immensa que m’hagin donat el premi Setè Cel de Salt –ha declarat l’autora del llibre guardonat– perquè crec molt en els premis a obra publicada, perquè m’agrada que en la decisió hi participin lectors i bibliotecaris, perquè els membres del jurat són persones amb criteri literari i perquè les altres dues novel·les finalistes són esplèndides, no se m’acut una companyia millor. Aterratge és el millor llibre que he sabut escriure fins ara i vull pensar que aquest reconeixement farà que voli més amunt”. Aterratge narra la història d’un aterratge literal i d’un aterratge emocional. De la construcció després de la destrucció, del renaixement després de la catàstrofe. Estructurada en tres plans narratius, l’obra explora el tema de la supervivència a partir d’una dona que està transitant cap a la llum i d’un pilot d’avió que va patir un accident a Islàndia mig segle enrere.
Aterratge l’ha publicat el segell Club Editor en la versió original catalana i l’editorial Tránsito en castellà, amb traducció de Celia García Abellán.
Eva Piquer (Barcelona, 1969) és escriptora i periodista cultural. Edita i dirigeix el digital literari i de creació Catorze des del 2014. Imparteix tallers d’escriptura creativa. Ha treballat a la secció de cultural del diari Avui i ha col·laborat a diversos mitjans. Ha estat corresponsal a Nova York i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona. L’any 2006 va rebre el premi Atlàntida a la millor articulista en llengua catalana. Va ser directora literària de l’editorial Thassàlia. Com a novel·lista, va debutar en el camp de la literatura infantil i juvenil amb La noia del temps (premi El Vaixell de Vapor 1996). L’any 2002 va guanyar el premi Josep Pla amb la novel·la Una victòria diferent. També ha escrit llibres de no-ficció com La feina o la vida (2010), Evasions (2018) i Com abans de tot (2021), entre d’altres. L’any 2003, després d’un silenci novel·lesc de dues dècades, va publicar Aterratge.
Publicat a la Revista Digital Catorze  02.07.2024