Demà serà un altre dia.

dimarts, 24 de gener del 2017

El 10è Pepe Sales reuneix 150 romàntics per amor a Genet

 El festival organitzat per La Penyora s'obre dijous a La Mercè amb la inauguració de l'exposició col·lectiva.

 L'obra de l'autor francès ha inspirat 14 curts i altres creacions de teatre, música i dansa.

Estimats senyors romàntics, aquí ens trobem un cop a l'any per la força de la paraula, en un festival que perdura perquè té valors, sobretot el de l'amistat.” Així presentava ahir Consol Ribas –codirectora amb Lluís Llamas de l'Associació La Penyora Cultura– la desena edició del Festival d'Art Independent Pepe Sales , dedicat al poeta, escriptor i activista francès Jean Genet (1910-1986), “un personatge singular, com tots vosaltres”. Els al·ludits eren, ahir al restaurant La Penyora, alguns dels 150 “romàntics”, entre artistes, organitzadors i col·laboradors d'aquest festival 100% gratuït, que com sempre hi participen de manera desinteressada “per desvetllar consciències, fomentar el pensament, originar idees i activar projectes”, sempre d'acord amb el lema “cultura, criteri i llibertat”. Tots els assistents a la presentació lluïen una creu d'esparadrap blanc, com ja es va fer fa deu anys en la primera edició per evocar el gest del poeta, compositor i pintor Pepe Sales (1954-1994), primer inspirador del festival, que es va marcar amb una creu quan li van diagnosticar la sida. El regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, també va ser ahir a La Penyora per remarcar la voluntat de l'Ajuntament de donar suport al Pepe Sales, sense interferir en un festival que “té un gran valor i ha d'existir tant sí com no”.
Foto de grup davant la penyora. Foto: Quim Puig. 
El 10è Pepe Sales s'inaugurarà aquest dijous al centre cultural La Mercè (20 h), amb un acte presentat per Jordi Ambròs, Guillem Terribas, Paco Poch i Lluís Llamas, en el qual s'inaugurarà l'exposició col·lectiva Diari del lladre: Les Carolines, oberta fins al 7 de febrer. En aquesta mostra una vintena d'artistes han manipulat urinaris de ceràmica, amb Àngels Artigas, Provi Casals, Manel Bielsa i Jofre Oliveras com a comissaris. Tot seguit tindrà lloc una performance poètica inspirada en Querelle de Brest, de Jean Genet, en la qual participaran Las Lo Las, Txe Roimeser, Adrià Juan i Longhairlesbians, entre altres intèrprets.
Divendres continuarà el festival amb la representació de l'obra de teatre Les criades, de Genet, a La Penyora (19 h, aforament limitat), interpretada per Elisenda Bautista i Meritxell Sabaté, sota la direcció de Genoveva Pellicer. Dissabte l'obra es podrà veure, fora del festival, a La Planeta (21 h, 12 euros) amb l'escenografia completa. El mateix dia, el 33 emetrà Pobres pobres que els donguin pel cul (22.45 h), el documental de Lulu Martorell i Albert Pla sobre Sales, per celebrar els 10 anys del festival.
Diumenge vinent, el Truffaut (20 h) oferirà una sessió de cinema, presentada per Imma Merino i Guillem Terribas, amb Genet al Raval, de Juan Caño Arecha –també es podrà veure el 4 de febrer al 33–; Un chant d'amour (1950), l'únic film dirigit per Genet, i Querelle, de Fassbinder. Al Truffaut també hi ha l'exposició fotogràfica Tres mirades al món de Genet, de Josep Burset, Manel Bielsa i Albert Gisalló. El dilluns 30 tindrà lloc a La Mercè (19.30 h) una xerrada de l'escriptor tunisià Walid Soliman sobre Genet, complementada amb la lectura de poemes a càrrec de Guillem Fernández, Elisenda Bautista, Amparo Parra, Martí Peraferrer i Ovidi Llorente.
El dimarts 31, l'auditori de La Mercè (20.30 h) tornarà a ser l'escenari de l'espectacle central del festival, amb més de 50 artistes de música, dansa, poesia, teatre i performance, com ara Sol Picó, Pep Cruz, Alfonso Vilallonga, Cascai, Lakaste, Rusó Sala, Fèlix Brunet, Cristina Cervià, Jordi Fornells i Mario Mas o Clave de Sur.
El dimecres 1 de febrer tindrà lloc al cinema Truffaut (20 h) la sessió de curts inspirats en Genet, amb 14 films presentats per diversos autors –entre ells, el fidel i indomable Albert Serra–, coordinats per Ester Bertran.
Xavier Castillon, publicat en El Punt-Avui 24.01.2016
També en el Diari de Girona, la informació de Daniel Bonaventura:
http://www.diaridegirona.cat/cultura/2017/01/24/festival-pepe-sales-convoca-150/825428.html