Demà serà un altre dia.

dimecres, 10 de gener del 2024

‘Fallen leaves’, d’Aki Kaurismaki, millor pel·lícula de l’any segons els crítics gironins

El sol del futuro’, de Nanni Moretti, i ‘Anatomía de una caída’, de Justine Triet, completen un podi plenament europeu.
E
l Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona ha triat com cada any –aquesta és la 34a edició d’aquests premis, que van començar el 1990– les millors pel·lícules estrenades als cinemes de Girona durant el 2023. Fallen leaves, el film del finlandès Aki Kaurismaki, ha estat el guanyador amb 60 punts, superant dues altres pel·lícules europees: El sol del futuro, del veterà director italià Nanni Moretti, amb 52 punts, i Anatomía de una caída, de Justine Triet, una de les grans triomfadores de l’any que acaba de guanyar dos Globus d’Or i ja es va endur la Palma d’Or de Canes, amb 48 punts. És la primera vegada que Kaurismaki obté aquest premi. Els directors més guardonats són Clint Eastwood amb 4 primers premis i els germans Coen, David Lynch i Richard Linklater amb 2.
La primera pel·lícula nord-americana de la llista de les més votades és Los asesinos de la luna, de Martin Scorsese, en 4a posició amb 31 punts. Tot i que cinematogràficament ha estat un any marcat pel fenomen Barbenheimer que va arrasar a les taquilles de tot el món, els crítics gironins no s’han mostrat massa entusiasmats amb aquestes dues pel·lícules: Oppenheimer, de Christopher Nolan, que ve de guanyar 5 Globus d’Or, ha obtingut 7 punts i ocupa la 16a posició, mentre que Barbie de Greta Gerwig només ha tret 2 punts. A diferència de l’edició passada, quan Pacifiction d’Albert Serra es va imposar com a millor pel·lícula de l’any (ex-aequo amb Drive my car de Ryusuke Hamaguchi) i As bestas i Alcarràs es van situar al top 5, en aquesta ocasió destaca l’absència gairebé total de cinema espanyol i català, que no ocupa cap lloc entre les deu més votades. Per trobar la primera pel·lícula no estrangera hem de baixar a la setzena posició, on apareix Saben aquell, de David Trueba. I una mica més avall hi trobem La sociedad de la nieve, de J.A. Bayona, i 20.000 especies de abejas d’Estíbaliz Urresola.
De les pel·lícules més votades també en destaca la marcada presència d’obres dirigides per dones. A més d’Anatomía de una caída, a la 5a posició hi ha Trenque lauquen, de l’argentina Laura Citarella (27 punts), i tanquen el top 10 Vidas pasadas, de Celine Song (13 punts) i Saint Omer, d’Alice Diop (13 punts). Completen aquest top 10 Godland, de Hlynur Pálmason (6a amb 22 punts), El chico y la garza, d’Hayao Miyazaki (7a amb 15 punts) i Los Fabelman, de Steven Spielberg (8a amb 14 punts).
Els premis de la crítica gironina van començar el 1990, any de fundació del Col·lectiu de Crítics de cinema de Girona. Cada crític vota les que considera deu millors pel·lícules de l’any en ordre descendent de 10 a 1 punt. Aquest any han votat Àngel Quintana, Guillem Terribas, Ingrid Guardiola, Jordi Camps, Anna Bayó, Daniel Pérez Pàmies, Imma Merino i Paco Vilallonga.
Xavier Castillon, publicat en el Punt Avui 10.01.2024

La crítica gironina corona «Fallen leaves» com la millor pel·lícula del 2023

El Col·lectiu de Crítics situa «El sol del futuro» de Moretti i «Anatomía de una caída» de Triet al podi, per darrere del film de Kaurismäki

Després de la bona collita del 2022, amb «Pacifiction», «As bestas» i «Alcarràs»,  el cinema català i espanyol han desaparegut del top 10.
Diari de Girona (10.01.2024) més informació https://www.diaridegirona.cat/cultura/2024/01/09/critica-gironina-corona-fallen-leaves-96700488.html


LA MEVA TRIA (de més a menys)
EL SOL DEL FUTURO de Nanni Moretti 
LIVING d' Oliver Hermanus  
THE QUIET GIRL  de Colm Bairéad
EL SABEN AQUELL de David Trueba
FALLEN LEAVES de Kaurismaki
ANOTOMIA DE UNA CAIDA  de Justine Triet
A FUEGO LENTO de Tran Anh Hung   
VIDAS PASADAS  de Celine Song 
CIERRA LOS OJOS de Víctor Erice 
LAS CHICAS ESTAN BIEN d'Itsaso Arana  

https://youtu.be/KoE105FMPDg?si=K5AbKB2JCzWEq7zR
  el vídeo de les pel·lícules en un minut...