Demà serà un altre dia.

dilluns, 12 d’agost del 2013

PASSAT&PRESSENT

Salvador Espriu
El poeta Salvador Espriu és una de les figures més evocades i recordades durant aquest 2013. Es rememora el centenari del seu naixement (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 - Barcelona 23 de febrer de 1985). Per a mi, el nom de Salvador Espriu,  sempre va lligat amb el fragment dels  seus versos :
 
A vegades és necessari i forçós
que un home mori per un poble,
però mai no ha de morir tot un poble
per un home sol:
recorda sempre això, Sepharad.


Lluís Mateu
Vaig a aprendre de memòria aquest poema de Salvador Espriu quan tenia uns setze o disset anys, per allà l'any 1966 o 1967, quan  l'antiga rectoria de Salt és va convertir en un centre d'esplai i de cultura que és va anomenar La Pastera, la mítica Pastera. En aquest espai és va crear el Grup de Teatre La Pastera i el primer treball va ser la representació (clandestinament) del llibre de poemes de Salvador Espriu, "La Pell de brau", que va dirigir en Lluís Mateu, que ara ha fet 70 anys i els amics i el poble de Salt li han organitzat una exposició antològica de tota la seva immensa i extensa obra a la Casa de Cultura Les Bernardes. A l'exposició hi hem pogut veure els cartells, les aquarel·les, les il·lustracions, les caricatures, escultures... I el més interessant la recopilació de tot aquest material en un esplèndid llibre, que a més de fer de catàleg de tota la obra, també hi ha uns interessats escrits de gent que han participat en la vida d'en Lluí Mateu, en diferents etapes de la seva vida, tant pictòrica, teatral, musical o esportiva.
En l'aventura de portar en escena els versos de Salvador Espriu de  La pell de brau, una persona fonamental durant els assajos i el procés de creació, va ser Salvador Sunyer i Aimèric, que ens va explicar els diferents mots que utilitzava Espriu per explicar la història del poble català. Com per exemple: Sepharat, Sinera, la pell de brau... Per un jove de setze o disset anys, com era jo, va ser tota una aventura anar en autocar a Barcelona amb tota la gent que preparava l'obra a el Teatre Romea, a veure la Companyia Adrià Gual, que sota la direcció de Ricard Salvat, van muntar una versió de Ronda de mort a Sinera, també de Salvador Espriu. Durant el viatge, Salvador Sunyer ens anava instruint i ensenyant el laberint mon de Salvador Espriu. La estada per primera vegada en un Teatre de Barcelona i la visió d'una obra com Ronda de Mort a Sinera, va ser tota una experiència tant i tant profitosa que mai he oblidat.
Salvador Sunyer
El mateix mes de juny, quan encara hi havia la exposició de Lluís Mateu a les Bernardes, el divendres dia 14, a la Sala Auditori, s'hi portava a terme la presentació del darrer llibre de poemes de Salvador Sunyer i Aimèric, "Som un vidre trencat (poemes per la independència). Una vegada més el Centre Cultural és omplir per assistir i fer costat a el venerable i estimat  poeta saltenc Salvador Sunyer, que l'any 2014 (l'any de la independència) farà 90 anys. El llibre va ser presentat pel seu editor Quim Curbet; la M. Mercè Roca, escriptora i Júlia Pujolras de l'ACN de Salt. L'acte va ser acompanyat i arropat  per la cantant i neta de Salvador Sunyer Carmina Davan, que va estar esplèndida i, també, amb lectures de poemes del llibre pel propi autor i  actors  de l'Agrupació ESTIL, en Baldomer Gudayol, la Júlia Pujolas i Miquel Casellas que aquest any el consistori li va donar El Premi Tres de Març, el premi que distingeix i honora a Saltencs de bé. En l'acte d'entrega que es va fer en el Teatre de Salt, ple a vesar, en Miquel Casellas va fer tot un recorregut a la seva memòria saltenca i també va tenir un record per la seva germana monja  que ens havia deixat feia un any i, per l'altre seva germana, la Lola, que estava hospitalitzada i que ens va deixar fa uns mesos.
Miquel Casellas
A la presentació del llibre de Salvador Sunyer, l'alcalde Torramadé, va recordar que aquest any fa 25 anys de la inauguració de l'institut Salvador Espriu de Salt i que es reeditarà l'edició que fa anys és va fer d'una antologia de Salvador Espriu que va coordinar Antoni Puigverd, a les hores professor de l'institut  Salvador Espriu. I en aquest mateix acte, l'alcalde Torramadé, va anunciar la mala notícia de la mort d'un jove de 15 anys, alumne de l'institut Salvador Espriu, que aquest mateix dia 14 de juny havia anat d'excursió amb els seus companys d'institut acompanyats de professors del centre, a Sant Pere Pescador.

Aquesta història, entre el passat i el present, amb la presència continuada de Salvador Espriu i la de prohoms del nostre poble de Salt, és una llàstima que acabi malament.
Espero que la festa Major del nostre Poble, que ara començarà, ho faci bé i que sobretot, també, acabi bé.

Guillem Terribas, publicat en el Suplement d'estiu de la revista La Farga de Salt (2013)