Demà serà un altre dia.

dissabte, 23 de juliol del 2022

MALI TWIST Twist à Bamako / Full de Sala Cinema Truffaut

MALI TWIST (Twist à Bamako)
França, 2021
Direcció: Robert Guédiguian
Intèrprets: Stéphane Bak,
Dioucounda Koma, Issaka Sawadogo,
Durada: 125 min
Gènere: drama / social
Idioma: francès
Data d'estrena: 22/07/2022

Vindran temps millors
La història d'aquest film, Mali Twist, està ambientada a la Mali post colonial als anys seixanta. Està situada a la capital de Mali, Bamako, on es viu amb ganes l'alliberació i la independència amb l'esperança d'un futur socialista, on tot serà millor per la gent que fins ara ha estat sota els colonialistes Francesos. El twist és la banda sonora d'aquesta modernització amb influències occidentals, amb ideals utòpics socialistes. Enmig d'aquesta crònica, que està molt ben realitzada (comença el film en blanc i negre i aquest es va passant el color) i explicada en alguns moments com si fos un documental, del que va passar a Mali en aquella època, s'hi troba una història d'amor impossible, pel fet que la noia, que té relacions amb un jove revolucionari, s'ha escapat del poble on la van fer casar obligatòriament amb un home que la maltracta i la viola. Per tant, a part de la crònica social, també hi ha la crònica de la situació precària en què es troben la majoria de les dones, tot i que ara sembla que els temps estan canviant, molt lentament.
Tota aquesta història està escrita i dirigida pel director francès Robert Guédiguian, molt conegut pel públic del Truffaut, ja que pràcticament hi hem projectat moltes de les seves pel·lícules: Marius y Jeannette (un amor a Marsella) (1997); Marie-Jo y sus dos amores (2002); Las Nieves del Kilimanjaro (2011); La casa junto al mar (2017) i moltes altres, sempre acompanyat per l'actriu i companya Ariane Ascaride i una colla d'assidus actors, que fan que les seves pel·lícules siguin una mena de cròniques de la vida quotidiana i social explicada i interpretada per les mateixes persones i la majoria d'elles ambientades a Marsella.
Aquesta vegada, amb Mali Twist, Guédiguian ha prescindit de la seva companyia i de l'equip d'actors habitual i la seva Marsella natal, i ha treballat en el lloc on passa la història i amb actors nadius. Tot i tenir el seu to comú de denúncia social i de com viu un determinat grup de gent, no té la gràcia i la ironia de les altres pel·lícules, però sap mantenir l'atenció a la situació i a la denúncia del que està passat en aquell país, que en un temps va ser colònia francesa i que encara està buscant la seva identitat i manera de governar-se.
Només com a anècdota, recordar que Robert Guédiguian va estar a Girona l'any 2016 per rebre el Premi Liberpress per la seva aportació moral i social dins l'àmbit del cinema. 
GuillemTerribas i Roca
Col·lectiu de Critics de Cinema de Girona