Demà serà un altre dia.

dijous, 27 d’octubre del 2022

El Modern aposta per ser audiovisual i digital

Amb aquest fil conductor, s’ha instal·lat al nou equipament una incubadora per a videojocs, la Girona Film Office, l’Oficina de Foment de les Arts i una sala de postproducció, i aviat s’obrirà la segona sala del cinema Truffaut .
La Sala 2 del Cinema Truffaut. Foto: Quim Puig









El nou logotip del Modern ho deixa clar: Centre Audiovisual i Digital. Aquest és el fil conductor i l’eix amb el qual es dota de contingut aquest gran continent que és el nou equipament municipal, que continua en fase de remodelació. Un any i quatre mesos després, no sense traves tècniques encara no del tot solucionades, el Modern fa un pas més per oferir servei a la ciutadania i comença ja a bullir d’activitat, no només administrativa o relacionada amb la difusió cultural, sinó també, i sobretot, en el vessant creatiu, un dels grans propòsits a l’hora d’invertir-hi 3,7 milions d’euros (la meitat, de fons europeus). 
Amb el projecte refet i més decantat a l’àmbit audiovisual i digital, el relat comença a prendre forma a mesura que s’anuncien públicament les noves funcions que s’hi han posat en marxa. Com ara la incubadora per a videojocs –que té la implicació de l’Ajuntament de Girona, la Diputació i la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital–, des de la qual les empreses incipients en l’àmbit dels videojocs podran demanar assessorament i mentories. A través d’aquestes guies, aniran enfocant els seus projectes fins que finalment surtin a la llum.
Un paper semblant té l’Oficina de Foment de les Arts, també ubicada aquí, destinada a donar respostes a projectes artístics. I la Girona Film Office, encarregada de centralitzar les consultes i peticions de rodatges i sessions fotogràfiques que es fan a la ciutat. Despatxos, un plató i una sala de postproducció s’afegeixen a contribuir en aquest camí que emprèn el Modern, seu fa anys del cinema Truffaut, que encara està en espera d’estrenar la segona sala. “Serà imminent, d’aquí a poques setmanes”, va anunciar el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats.
Un nou capítol. Així s’hi han referit tant Ayats com l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, sense concretar calendaris ni quan començarà la segona fase de les obres –havia d’arrencar a principis del 2022 per un cost d’uns 1,6 milions d’euros–, que ha de completar aquest ambiciós projecte que pren forma. “Volem que el Modern esdevingui un centre de referència del sector audiovisual i digital, no només en l’àmbit local, sinó de tot el nostre territori”, va declarar Madrenas ahir en la presentació, tot remarcant que el projecte és “un equilibri perfecte entre el binomi que formen la cultura i la dinamització econòmica”. I tant ella com Ayats van reivindicar que cal fomentar la creació per “evitar una fuga de talent”. 
Va ser el regidor de Cultura que va recordar que la ciutat ja té “un referent de país” en la creació cultural com és l’Espai Marfà, un equipament que compagina formació i creació musical, replicat en altres llocs.
I la segona fase? La important aposta per aquest nou sector ha obligat l’equip de govern local a “refer” el projecte de la continuació projectada. En aquesta segona fase, centrada a reformar de dalt a baix l’espai on s’ubicava la sala gran de l’antic cinema Modern, es preveu destinar més espais a la creació d’arts escèniques i a “nous formats artístics”. Un reenfocament de la segona fase, com ha avançat el vicealcalde, en què es preveu incloure espais per a les arts immersives, que tanta volada estan agafant, i en què l’àmbit audiovisual també tindrà un paper destacat. Tot i així, Ayats insisteix que es mantindran les bases inicials d’assessorament i mentoria a artistes d’altres arts.
Pel que fa a aquests retocs del projecte, Madrenas diu que ha estat durant aquests quatre anys que s’han adonat del grau de transformació accelerada generada per la tecnologia i la digitalització i hi afegeix que aquesta remodelació del projecte “està en la fase final” i properament preveuen presentar-lo.
La llum, a mitges
Pel que fa als problemes tècnics, continuen en fase de buscar la solució definitiva. Com va publicar aquest diari a mitjan juliol, el fet que la instal·lació elèctrica sigui encara la provisional de les obres va ocasionar constants talls de llum que van afectar el funcionament intern i fins i tot es van haver de suspendre sessions del Truffaut. Segons el consistori, durant aquests dos últims mesos no s’han produït incidents perquè es va millorar amb un transformador que augmentava la potència de l’edifici. Està planificat que a finals de novembre es faci una connexió –que afecta dos equipaments més (el Teatre Municipal i el consistori)– que ho resolgui. El que quedarà pendent és cobrir els cables que encara pengen de manera ostentosa a la façana.
JORDI CAMPS LINNELL, publicat a El Punt Avui. 22.1.2022