Demà serà un altre dia.

dilluns, 20 de juny del 2011

Taula 26












Era el número de la taula que durant molts anys, fins a la seva mort, ara fa trenta anys, Josep Pla va ocupar al restaurant de l'Hotel (o Motel) Empordà de Figueres. Josep Pla, amic personal de Josep Mercader, fundador del reco negut hotel i "pare" de la nova cuina catalana, era, també, un client de prestigi. En aquesta taula, la número 26, que està situada a la dreta de la porta principal que dóna al restaurat, Josep Pla controlava tot el que allà passava. També hi mantenia grans tertúlies amb amics i coneguts. El Sr. Mercader moltes vegades li anava a fer companyia, però moltes altres vegades no podia atendre els clients com li corresponia o el Sr. Pla li exigia. Per aquest motiu, va demanar al seu comptable, Josep Valls, fill de Sant Feliu de Pallerols i empordanès d'adopció, gran lector i admirador de Josep Pla, que li fes companyia i el tingués entretingut, mentre ell, en Mercader, podia atendre els altres clients i controlar la cuina. Va ser així que es va establir una forta relació d'amistat i d'admiració entre els dos personatges, Josep Pla i Josep Valls. D'aquestes trobades i passejades, Josep Valls cada nit en prenia nota, i un any després de la mort de l'escriptor, Valls en va fer un llibre i més tard una segona part. Aquests dos llibres, malauradament, són introbables. Ara, l'editorial Acontravent, d'aquelles trobades, d'aquelles converses, n'ha editat un llibre amb el títol de Josep Pla oral , en què Josep Valls fa un recull sobre el que pensava Josep Pla de la vida, la gent, l'autobiografia, la literatura, l'art, el menjar, el país, els viatges, la religió i la política. Per a aquest llibre és molt recomanable la lectura pausada, per conèixer millor aquest homenot anomenat Josep Pla.
Al mateix temps l'editorial Ara Llibres acaba de publicar, de la mà de Miquel Berga, el llibre 50 anys de l'Hotel Empordà. Històries del Motel . Un llibre que es va presentar oficialment a Figueres, el dia 6 de juny, a la cúpula del Museu Dalí, amb l'assistència d'unes 500 persones, que són amics, coneguts, saludats i clients del motel. Però, sobretot, hi havia la primera plana dels millors cuiners del món, vestits amb l'uniforme de cuiners i capitanejats per Ferran Adrià, Josep Roca, Carme Ruscalleda i Pere Massana, entre moltes altres primeres figures de la cuina que van voler retre un homenatge al motel, al Sr. Mercader i a l'actual capdavanter de l'hotel, Jaume Subirós. Aquest, Jaume Subirós, amable, atent, de somriure fàcil, elegant, gendre del Sr. Mercader i continuador de la seva obra, estava aclaparat, admirat i agraït per aquest reconeixement. Subirós, home de poques paraules, les suficients, va agrair la concurrència amb una emoció continguda i breu.
El llibre, Històries del Motel , té diverses parts per arribar a conèixer la magnitud i la grandesa d'aquest hotel que ja forma part de la història de la cuina catalana i, sobretot, de Figueres, tal com va dir l'alcalde, Santi Vila, el dia la presentació. Hi ha una breu i precisa presentació per part del coordinador del llibre, Miquel Berga. Llavors, Berga, ens parla de tres personatges transcendentals per conèixer la història del Motel: el fundador, Josep Mercader; el relleu, Jaume Subirós; i l'observador, Josep Pla. Seguidament, tres mirades. Tres personatges que parlen del motel. Ferran Adrià: "El Motel i els esglaons perduts de la cuina catalana"; Joan Roca: "El Motel, un dels nostres" i, finalment, Colman Andrews: "La passió de l'home omnipresent". A continuació hi ha l'apartat dedicat a les Experiències: "Petita història d'un plat del Motel", a càrrec de Jaume Subirós; Narcís Comadira ens parla de "La festa del niu" i "El manuscrit trobat al Motel: memòries d'un estiuejant de carretera", a càrrec de Jordi Abadal. Finalment, hi ha un article escrit a dues mans, "anònim", anomenat: "Una missió asiàtica". I com a bon llibre que parla també i sobretot de cuina, no hi podien faltar "50 receptes" del motel, que ens ofereix Jaume Subirós. Al final del llibre hi ha un apartat en record de tota la gent que hi ha passat i forma l'actual equip de l'Hotel Empordà.
Un llibre necessari per entendre el fenomen mundial de la cuina catalana, que el dia 17 d'aquest mes es va presentar a Girona i el dia 4 de juliol es presentarà al Cap i Casal, a Barcelona. No s'ho perdin.
Que aprofiti i que tinguin un bon estiu. Tornem al setembre.

Guillem Terribas, publicat a l'Ara, el 20.06.11. Foto 1: Josep Valls i Xevi Pla a la 22, presentant "Josep Pla Oral". Foto 2:Presentació a Girona del Llibre "Històries del Motel..." Guillem Terribas, Jaume Subirós, Miquel Berga, Salvador Sunyer, Josep M. Fonalleras, Albert Rossich.