Demà serà un altre dia.

dimecres, 16 de gener del 2008

Retalls de Premsa * El Mundo 21/12/07


22 ratlles per al llibre del llibreter de la 22

JORDI LLAVINA

Demà serà un altre dia. Aventures d'un llibreter

Autor: Guillem Terribas. Editorial: Ara Llibres. Pàgines: 162. Preu: 20 euros

Guillem Terribas, l'amo de la llibreria 22 de Girona i dinamitzador cultural en un sentit ampli, explica que el número 22 se li apareix sovint. 22 és el número del carrer Hortes en què, des del 20 d'octubre de 1978, hi ha la seva llibreria: el número fa el nom.I la 22 -no pas can 22- ha esdevingut, amb els anys, una de les llibreries de referència del país.

La sobrecoberta mostra un Terribas amb una certa actitud de galant de cine (una de les seves passions, juntament amb els llibres), de perfil, fumant. Aquest és un llibre de records, que fixa, justament, un perfil d'aquest personatge inquiet, curiós.

Des dels orígens a començaments dels anys cinquanta (una infantesa repartida entre Salt, el seu poble natal, i Montalban, a França) fins fa quatre dies. Terribas comença el relat com Canetti arrenca les seves esplèndides memòries: amb el primer record. Més ben dit, amb la primera imatge (i, tot seguit, el primer pensament).A partir d'aquí, el llibreter més famós de Catalunya es refereix a la seva passió pel teatre i pel cinema, a l'espondilitis (la malaltia que té des de fa molts anys, que no li impedeix ser un argent viu), als seus anys com a escolta, a la tribu d'amics...L'estil és periodístic.

Els personatges que hi van apareixent tenen com una mena de proximitat familiar: i ja no parlo d'Antoni Puigverd, «molt assenyat i atractiu»; d'Anna Birulés, que va ser ministra del PP havent començat la seva activitat política a les files del comunisme, «ningú no és perfecte», o de la ubiqua Anna Pagans (actual alcaldessa de la ciutat); sinó també de figures de tant de renom com Pérez Galdós, que Terribas cita així: en Pérez Galdós.