Demà serà un altre dia.

diumenge, 5 de març del 2023

Soc de Salt, i que?

F
a molts anys, vaig anar a la Festa Literària de Santa Llucia a Tortosa. Hi anava com enviat de Radiocadena i Ràdio 4, per retransmetre en directa el lliurament dels Premis Sant Jordi de Novel·la, el Carles Riba de poesia,... entre altres. Era l’any que l’historiador Ernest Lluch s’estrenava com a Ministre de sanitat en el nou govern socialista.Ernest Lluch, hi era com a membre del jurat d’ un Premi d’assaig i no com a ministre. També hi havia el Honorable President Pujol. L’Ernest Lluch, abans de ocupar el seu seient em va veure i em va venir a saludar. El tècnic de Ràdio 4, al veure la bona relació amb el Ministre Lluch em va dir que l’entrevistes. D’aquesta manera vaig ser el primer “periodista” que en una emissora catalana va entrevistar el flamant nou ministre de Sanitat. El tècnic de Ràdio 4 animat pels meus coneixements i amistats em va demanar si també coneixia i tenia bon rotllo amb el President Pujol. Li vaig dir que no, que amb el Honorable només el coneixia com la majoria dels catalans. Però ell, el tècnic va insistir perquè fos els primer en entrevistar-lo i que anés a la taula del President. I així ho vaig fer. Li vaig demanar al Molt Honorable Jordi Pujol si em podia respondre a unes preguntes. Aquest em va mirar i em va dir: Vostè, per l’accent, es de Girona!. No... sóc de Salt, - li vaig contestar. Llavors el President Pujol em va dir: Ah! de Salt, doncs mira per on, aquest matí he signat el decret d’independència del poble de Salt.
D’aquesta manera vaig assabentar-me que havíem recuperat el nostre poble de Salt.
La tossudesa de la gent de Salt, va fer possible recuperar la independència. La de tornar a ser un poble i prendre les nostres decisions. La del poder equivocar-nos o de fer les coses a la nostra manera.
Van ser uns anys de compartir amb associacions esportives, culturals, socials una mateixa idea. De treballar junts capitanejats per una activa Associació de Veïns, que agrupava gent de diverses tendències i ideologies polítiques.
S’ha de dir, que l’arribada de la democràcia, la de tenir un ajuntament molt més obert i democràtic capitanejat per l’Alcalde Nadal, va ser més fàcil de recuperar la identitat i tornar a ser un poble.
Es possible que hi hagi una pregunta a l’aire de que potser haguéssim anat millor seguir amb Girona, degut al gran canvi que hi va portar el nou ajuntament Gironí durant molts any, amb l’alcalde Nadal. Aquest dubte, aquesta pregunta, queda esvaïda nomes en pensar que ningú t’ha de donar la llibertat, sinó que te l’has de guanyar, que ningú es qui per dir-te com has de portar el teu poble. Sense ser independents, haguéssim continuat essent aquella barriada de Girona, governats des de la Plaça del Vi.
Han passat anys i Salt, amb tots els seus defectes, problemes i crisis, es un poble viu, acollidor, civilitzat i emprenedor. 
Salt es un poble que sempre ha acollit la gent de fora, sense manies. Ho va fer-ho a principis del segle passat amb la industrialització del poble amb les dues fabriques tèxtils que van fer venir gent de la província. Més tard, durant els anys seixanta amb el creixement econòmic, vam venir a Salt molta gent de les Espanyes, que va comportar que els camps es convertissin en pisos. I a finals del segle passat i principis d’aquest, Salt ha tornat a acollir gent de fora, de cultures diferent. 
Salt no ha fet com a molts altres indrets, que ha creat suburbis, a les afores del poble, per tota aquesta nova gent que ha anat venint, sinó que els ha integrat dins el mateix poble, en el centre. 
Salt, no es perfecta, Salt no es bonic (es un dir) però som un poble actiu, orgullós de ser-ho. D’ aquella frase popular dels anys setanta “Salt de Can Tona a Can Pixera” s’ha passat a una altra frase molt representativa que s’ha pogut veure en “enganxatines” i en samarretes: “Soc de Salt, i que?. “
Per molts anys. 
Guillem Terribas Roca

Primer acte dels 40 anys, es va portar a terme en el Canal, el tres de març de 2023. Hi van haver-hi parlaments per part de l'Alcalde Jordi Viñas i del Conseller Roger Torrent. Seguidament un espectacle protagonitzat per actors de l'Eram, gent de Salt i gent de fora i també grups musicals de Salt. 




* Aquest escrit forma part del llibre EL MEU SALT I EL DEL FUTUR, editat per l'Ajuntament de Salt, en commemoració als 40 anys de la recuperació de Salt com a poble. El llibre hi han participat gent de Salt i de fora que hi viuen o que hi han viscut o s'hi han realitzat com a persones.
La direcció i el comissariat dels actes es de Miquel Berga.