Demà serà un altre dia.

dijous, 19 de juny del 2014

PREMI LLIBRETER 2014 · 35 anys de llibreter Guillem Terribas

Vives rep el premi Llibreter per la novel·la ´I demà, el paradís´

El llibre escrit pel tinent d'alcalde de Barcelona es mou entre Cadaqués i Guinea al llarg de mig segle
L 'escriptor i polític Antoni Vives es va endur ahir al vespre el quinzè premi Llibreter per la novel·la I demà, el paradís, amb què es trasllada entre Cadaqués i Guinea. El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de Barcelona es va endur el guardó organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya, que atorguen les llibreries de Catalunya, en un acte celebat a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.
En aquesta novel·la, l'autor barceloní abandona els temes de la guerra i la postguerra de les seves anteriors novel·les i fa viatjar el lector entre Cadaqués i Guinea al llarg de mig segle.
I demà el paradís narra la història de la Teresa, una jove barcelonina que es trasllada a viure a la colònia espanyola de Fernando Poo, a Guinea Equatorial, als anys cinquanta. Hi va per viure amb el seu marit, el terratinent Alberto Cirer, amb qui s'ha casat a distància. Allà coneixerà personatges com la bruixa Xangó i la negra Teodosia i en Manel i en Tià, parell i fill fugits de Cadaqués anys abans i que la faran descobrir una Teresa que desconeixia.
En paral·lel, la novel·la d'Antoni Vives vol ser un fresc coral del Cadaqués aïllat dels anys vint i trenta. Es submergeix en les tensions latents entre les faccions del poble, que es manifesten a poc a poc, empeses per les enveges personals i la presència indefugible de les bruixes.
I la segona part del llibre porta al Cadaqués dels 60, amb els estiuejants progres, l'ambient desinhibit, els artistes, les festes... La Teresa hi acut amb la seva filla adolescent,i es tanca un cercle de secrets començat mig segle abans.
D'altra banda, el premi Llibreter a Altres Literatures va ser concedit per unanimitat a Ànima, de Wajdi Mouawad, editat per Periscopi (català) i Destino (castellà). Aquest barret no és meu, de Jon Klassen, editat per Milrazones, va rebre el Premi Llibreter d'Àlbum Il·lustrat.
Homenatge als llibreters
Durant el lliurament dels guardons també es van homenatjar llibreters amb 35 anys de dedicació a

l'ofici, entre els quals hi havia el gironí Guillem Terribas, de la Llibreria 22. Els altres homenatjats van ser Enric Balanzó, el soci de treball més antic de la cooperativa Abacus, i Pep Bernardes, d'Altaïr. 
La Festa del Premi Llibreter, va coincidir amb la visita a Barcelona de 9 editors internacionals. Aquesta visita està emmarcada dins del projecte europeu Schwob per donar a conèixer arreu clàssics d'alta qualitat literària que han estat poc o gens traduïts.
Diari de Girona 19.06.14


Una festa per a un premi

Com cada mes de juny des de fa ja 15 anys, els llibreters van celebrar el seu Premi Llibreter i
van convidar tots els companys del sector, i especialment als lectors, a compartir-ho amb ells. Aquest any, allunyant-se dels actes més institucionals, van transformar l’entrega del premi en una gran festa a l’antiga fàbrica Estrella Damm.
Amb guió i presentació de Gemma Ruiz –ai las! que l’estimat Puntí està de baixa–, la festa, com tota festa que es vulgui anomenar així, es va iniciar amb un pregó a càrrec de Care Santos que va definir amb perfecció les 15 característiques que ha de tenir tot bon llibreter.
Després dels discursos institucionals de Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Barcelona, i Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, el gran moment va arribar amb l’anunci dels guanyadors d’enguany: Premi Llibreter a l’Àlbum Il·lustrat a Aquest barret no és meu de Jon Klassen, editat per Milrazones; Premi Llibreter a AltresLiteratures per a Wajdi Mouawad amb la novel·la Ànima, editada per Periscopi i Destino; i Premi Llibreter de Literatura Catalana a I demà, el paradís d’Antoni Vives, editat per La Magrana.
I entre veritats i bromes, una mica de bona música de Yes the music! i l’escalf de 600 persones unides per un mateix motiu, van pujar a l’escenari a rebre un merescut homenatge tres llibreters, tres herois com bé es va dir, que porten 35 anys dedicant-se a aquest ofici. L’Enric Balanzó, soci de treball més antic d’Abacus, en Pep Bernades de la Llibreria Altair i en Guillem Terribas, de la Llibreria 22, van rebre la condecoració i els aplaudiments dels companys allà reunits i van transmetre ànims als joves llibreters que últimament s’han llençat a aquesta gran aventura.
Per tancar l’acte, la lectura d’alguns fragments de 84 Charing Cross Road per part d’en Sergi López i les paraules del conseller de cultura, Ferran Mascarell, agraint la feina dels llibreters i animant-nos a tots plegats a continuar lluitant per la nostra cultura.
I com que anàvem tots ben mudats i amb ganes de xerinola vam allargar la festa amb una cervesa i la música de Xip & Xic Djs una estona més. I és que l’ocasió ben mereixia una celebració amb tota mena de luxes.
Informació de Chorda Comunicació