Demà serà un altre dia.

diumenge, 22 de gener del 2017

Cinema intergeneracional

Josep M. Fonalleras i Guillem Terribas, durant la presentació a l'Espai 22
Foto: Sara Cabarrocas
Amb l'Espai 22 ple de gom a gom, el llibreter Guillem Terribas va presentar ahir el seu segon llibre Alegra'm la vida, un homenatge al poder transformador del cinema i una guia de les vint-i-dues pel·lícules que al parer de Terribas i de la seva neta, Martina, val la pena veure. Pel·lícules com ara Arrels profundesMatar un rossinyolUn dia perfecte per volarMary PoppinsMatilda o Somriures i llàgrimes. “És un llibre que explica anècdotes i històries i la relació de Terribas amb el cinema des que era jovenet fins a adult”, va comentar Josep M. Fonalleras, que va ser qui va dirigir la cerimònia de presentació, molt familiar i distesa.
En el decurs de l'acte hi van participar diversos protagonistes del llibre: el crític de cinema Jaume Figueras, la periodista i “cosineta” Mònica Terribas, l'actor Sergi López, i l'editora del llibre (Columna), Glòria Gasch, que va ser qui va animar Terribas a escriure el llibre després d'escoltar el relat de les sessions cinèfiles que té sovint amb la seva neta de sis anys, Martina, que també va pujar a l'escenari. Martina, interrogada per Mònica Terribas, va confessar que li agradava “tot” el que representava veure pel·lícules amb l'avi i que és ella qui tria les pel·lícules que vol veure.
Jaume Figueras, Guillem Terribas, Martina Espot, Segi López,
Glòria Gasch, Mònica Terribas i Josep. M. Fonalleras. Foto: 22
En l'acte també es va recordar gironins que “ja no hi són”, que també surten al llibre i que havien tingut relació amb Terribas i el cinema, com és el cas de Modest Prats, Natàlia Molero, Juan Luis Panero  o Miquel Pairolí.

De la selecció de pel·lícules, dinou han passat el tall dels entesos, però Somriures i llàgrimes és, al parer de Figueras, “una mica carrinclona”. Figueras l'hauria canviat per El abuelo “perquè crec que és la vocació autèntica d'en Guillem”.
Tant Mònica Terribas com Gasch van discrepar de Figueras perquè Somriures i llàgrimes “és nyonya de collons però és millor que Set núvies per a set germans” que també surt a la selecció de les vint-i-dues de Guillem Terribas.
Terribas, que després de tots els elogis de la presentació va reconèixer que “estava en el vuitè cel”, va agrair l'assistència a totes les persones que van anar a l'acte i va fer un repàs a la gent de la sala que “m'ha alegrat molt la vida”. Va aprofitar per recordar a la “pandilla de bojos” (col·lectiu de crítics) que des de fa anys gestionen el cinema Truffaut de Girona, la “il·lusió de la meva vida” i va reconèixer que, veient cinema amb la seva neta, “veig aquella mirada que devia tenir jo quan era petit”.
Imma Boch Publicat en El Punt-Avui 22.01.2017
Tràiler del llibre, versió llarga (4 minuts)
Tràiler del llibre, versió reduïda (2 minuts)

Imatges de la presentació, realitzades per David Ferrando, 4 videos
https://youtu.be/8wiUEamN7cc
 https://youtu.be/yLbGGijj-Xg
https://youtu.be/J2QOFjte1v8

TEXT DE JAVIER CARCAS, QUE VA LLEGIR JOSEP M. FONALLERAS DURANT LA PRESENTACIÓ.

Benvolguts amics de la Llibreria 22,
     em sap molt greu no poder estar amb vosaltres aquest migdia, en la presentació d'Alegra'm la vida, el llibre del Guillem Terribes. El vaig llegir aquest estiu i em va agradar molt. No dic això perquè sigui un hooligan reconegut del Guillem Terribes, sinò perquè és la veritat. Tampoc  diré que el llibre del Guillem es llegeix com una novel·la, com sol dir-se en aquests casos, entre altres coses perquè hi ha moltes novel·les que es llegeixen molt pitjor que aquest llibre, però sí diré que tot ell traspua la generositat i l'entusiasme tranquil pels quals és conegut el Guillem al món sencer i part de l'estranger, com deien Mortadelo i Filemón. I res més, perquè sé per experiència que intentar fer publicitat del Guillem Terribes a la Llibreria 22 és més o menys com intentar fer publicitat del Barça al Camp Nou. Bé, res més llevat d'una cosa: feu-me el favor comprar el llibre -el Guillem, la seva llibreria de tota la vida i el seu editor us ho agrairan- i feu-me el favor de llegir-lo: us ho agraireu vosaltres mateixos.
   Una abraçada.
Javier Cercas 07.02.2017