Demà serà un altre dia.

diumenge, 26 de febrer del 2023

Els 14ens Premis Carles Rahola distingeixen treballs de La República, TV Girona i Ràdio Platja d’Aro

Foto: Miquel Millan.


L’Auditori de Girona va acollir dijous al vespre el lliurament de la 14a edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, atorgats per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Enguany, el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa s’ha atorgat a Carme Vinyoles Cases per Puteros, aquells homes tan normals, un treball publicat al setmanari La República, del qual el jurat ressalta que “aporta un punt de vista diferent sobre un tema socialment conflictiu”.
En la categoria de televisió el guardó se l’ha endut Joan Roura i Fernández pel programa Llibreria Geli, epíleg, emès a Televisió de Girona, del qual es destaca que, “alhora que mostra el tancament d’una llibreria, reflexiona sobre la pèrdua de comerços amb tradició i sobre el canvi de model de consum”.
Per la seva part, el Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio ha estat per al Col·lectiu Cultural Ràdio Platja d’Aro per Desperts, qualificat pel jurat com “un molt bon retrat de la pandèmia, molt ric en testimonis i un exemple de vocació de servei d’una institució”. 
En la modalitat de millor informació digital, en aquesta edició s’ha guardonat ex aequo: per una banda a Albert Isern, Àlex Luna, Andrea López, Arnau Madrià, Jordi Mariscot i Sergi Garcia pel programa Canvi de joc, per “la innovació en els nous formats a l’hora de comunicar”; i per l’altra a Gemma Alegrí, Laia Coronado i Maria Vidal per l’Especial Fires i Festes 2022 de Som Rambla, per “l’adaptació de continguts en funció de cada plataforma”.
Quant al premi a la millor fotografia de premsa, enguany s’ha distingit Pau de la Calle Argelès per Les cures de la Patri, una foto no publicada realitzada al santuari d’animals Gaia, a Camprodon, en què destaca “l’excel·lent composició d’elements i la il·luminació”. El guardó a la millor iniciativa de comunicació institucional s’ha concedit a Tino Soriano per Quaranta aniversari de l’escola Palau de Girona, del Centre d’Educació Especial Palau, “una proposta que combina un molt bon treball escrit amb imatges, i que té el valor afegit de visualitzar el col·lectiu de les persones amb trastorn neuromotor”.
Finalment, enguany el premi al millor projecte de comunicació periodística ha quedat desert, ja que no s’hi ha presentat cap proposta.
Cadascuna de les categories està dotada amb 1.000 euros, a excepció del premi al projecte de comunicació periodística, amb 2.000 euros. El jurat dels 14ens Premis Carles Rahola de Comunicació Local estava integrat pel llibreter i comunicador Guillem Terribas (president); Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Jordi Grau, president de la Demarcació de Girona del CPC; Ramon Girona, vicedegà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona; els periodistes Pep Prieto i Magda Gregori; l’editor gràfic i fotoperioista Xavier Jubierre, i Oriol Torrellas, tècnic de l’Oficina de Difusió de la Diputació de Girona.
Beca Carles Rahola
La novena edició de la Beca dels Premis Carles Rahola s’ha atorgat a Santiago Tejedor Calvo per La intel·ligència artificial al periodisme de Girona. 20 mirades d’experts sobre els riscos, les oportunitats i els desafiaments de la comunicació robotitzada a les comarques gironines.
El jurat destaca que la proposta planteja “una nova línia de recerca en l’àmbit de la comunicació local i comarcal de les comarques gironines, que pot obrir noves perspectives d’estudis i assajos al voltant de la comunicació al territori”. A més, considera que el resultat de l’estudi “pot esdevenir un document de referència per a treballs posteriors i això pot significar un salt de qualitat en la Beca dels Premis Carles Rahola”.
La beca es dirigeix a projectes de recerca sobre la història del periodisme a les comarques gironines, està dotada amb 3.000 euros, i convocada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració del Col·legi i la Diputació.
COMUNICACIÓ 21 (22.02.2023)