Demà serà un altre dia.

dijous, 20 d’octubre del 2016

LA PROPERA PELL

LA PROPERA PELL
Direcció: Isaki Lacuesta i Isa Campo
Guió: Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo
Intèrprets: Àlex Monner, Emma Suárez,
Sergi López, Bruno Todeschini, Igor Szakowski


IDENTITATS

Després de la seva darrera pel·lícula "Murieron por encima de sus posibilidades"  una comèdia-denuncia sobre l'actualitat de l'Espanya especulativa i corrupta, explicada a la manera de "Berlanga", en tàndem Isa Campos- Isaki Lacuesta, tornen amb la complicitat de tres actors, Sergi López, Emma Suárez i Àlex Monner,  que ja van participar en l'experiència coral de "Murieron..." a explicar-nos una història intimista, més propera a la seva manera d'explicar històries, entre la realitat i la ficció i en aquest cas amb molta més ficció que realitat.
La propera pell ens explica el retrobament entre una mare (Emma Suarez) amb el seu fill (Àlex Monner) que va desaparèixer vuit anys abans en el mateix accident en que va morir el seu marit/pare. El noi va patir amnèsia i no recorda el seu passat. Hi ha un tercer personatge ( Sergi López) el cunyat de la mare, o el oncle del fill, que no acaba de creure's que es el fill  retrobat, sinó un impostor.
Segons els seus creadors, Isa Campos i Insaki Lacuesta, aquest és un projecta que el van iniciar fa vuit anys i que durant tot aquest temps hi han hagut canvis i s'ha retocat diverses vegades la història, encara que l'arrel inicial és conserva. També, per els seus creadors, el paisatge es molt important per explicar aquesta història de misteri  i la ambigüitat que hi ha entre realitat: la real i la desitjada o simulada. Un paisatge, el Pirineu d'Osca,  nevat i aspre, un paisatge que el propi Lacuesta comentava en una entrevista, que era més de pel·lícula del nord d'Europa que no pas d'una realitzada les nostres contrades  Un paisatge, nevat, que per l'Isa i l'Isaki, té tant de protagonisme com el dels actors que fan possible la credibilitat d'aquesta història que també ens explica, la relacions d'un adolescent amb la seva família.
Els actors, tant en Sergi, la Emma o l'Àlex estan impecables en els seus respectius rols. Amb poques paraules i amb les mirades i desitjos,  fan que l'espectador visqui aquesta història misteriosa i fantàstica alhora, amb tota la seva intensitat i amb una violència que envolta a els personatge i a la mateixa narració.
 Els dos responsables, l'Isa i l'Isaki, deixen per l'espectador un final obert.
* La versió que avui veurem és l'original, on es parla en francès, català i castellà.
  

Guillem Terribas, col·lectiu de Critics de Cinema de Girona. GFull de Salla, dia del Pre-estrena en El Cinema Truffaut, dins el marc de Temporada Alta 18.10.2016