Una presentació una mica de tots
la crònica
XAVIER CASTILLÓN.
Guillem Terribas, en primer terme, ben envoltat d'amics. Foto: LLUÍS SERRAT
Va ser una presentació peculiar, col·lectiva a sobre de l'escenari, massiva pel que fa a audiència i, tot i així, molt familiar. Com una gran família, els amics, coneguts i saludats de Guillem Terribas el van acompanyar ahir en la presentació del seu llibre, Demà serà un altre dia (Aventures d'un llibreter), que va posar a prova l'aforament de la sala cafè teatre de La Planeta, un terreny més neutral que el de la Llibreria 22, on, com algú va recordar ahir, Terribas es proposa assolir algun dia el rècord mundial de presentacions de llibres. També va ser una presentació peculiar perquè era una presentació de llibre amb Terribas no oficiada per ell, sinó per l'escriptor i amic Josep Maria Fonalleras, que va deixar pas a 22 presentadors. En realitat, hi havia trampa, perquè alguns dels presentadors eren dobles: van sortir junts a escena Àngel Quintana i Imma Merino, en representació dels amics de les sales fosques cinematogràfiques; els editors Xavier i Ernest Folch, pare i fill, aquest últim responsable d'Ara Llibres i de la publicació del llibre de Terribas, al qual va proposar una nit qualsevol en un bar del Raval barceloní que fes un llibre amb el seu inabastable anecdotari (i Terribas li va dir, com era previsible: «Quan vulguis!»), i Joan Miró i Roger Casero, com a portaveus de l'organització del premi Just Manuel Casero i de la família Casero, tan vinculats a la Llibreria 22 i a Terribas, que segons va recordar Roger, va saber aprofitar la circumstància tràgica de la mort del seu pare per «donar vida a un premi».
Des de la intervenció inaugural, amb un inspirat Francesc Francisco en representació de tots els amics que no surten en un llibre on apareix «la meitat de Girona», l'acte va tenir en general un to festiu, amb alguns moments molt divertits, com ara la coincidència entre dos dels participants que van triar la mateixa anècdota per exemplificar el caràcter intrèpid del protagonista: Salvador Garcia-Arbós i Modest Prats –per aquest ordre–, companys d'excursions a cafeteries romanes, van recordar com Terribas va escandalitzar el mossèn de la capella del Sancta Sanctorum quan, tot decidit, va començar a pujar per l'escala santa que, segons la tradició, Crist va tocar amb els peus en el palau de Ponç Pilat i que els creients només pugen de genolls. Prats encara recorda la mirada ingènua de Terribas, com a resposta als crits del capellà romà. «No perdis mai aquesta mirada», li va dir al llibreter feliç, assegut a primera fila entre Joaquim Nadal i Anna Pagans, i no gaire lluny de l'actor Sergi López, que va destacar el «do» de Terribas per «provocar trobades entre la gent». I va ser espectacular l'aparició dels treballadors de la 22, amb una gran pancarta per felicitar el seu «crack».
Un dels moments més emotius va ser el protagonitzat per Consol Ribugent, mare de deu fills, entre els quals hi ha diversos amics de joventut de Terribas. Demanant primer permís a la mare d'en Guillem, morta recentment, la Consol li va dir: «Guillem, fill meu, estic orgullosa de tu». Després tots dos es van abraçar. I al final de l'acte, aquest llibreter amb ànima de cowboy no va poder contenir les llàgrimes i, després de donar les gràcies a Narcís-Jordi Aragó, va posar fi a aquesta presentació «una mica de tots».